hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Felemásan indult az új ügyeleti rendszer tesztje

A mentőszolgálat bő egy héttel a próba startja után sem tudott átvenni minden feladatot, írja a Népszava.

Egy mentőtiszt és egy mentőtechnikus – jellemzően ezt a felállást találtuk szolgálatban azokon a helyeken, ahová este hat óra után becsöngettünk Hajdú-Bihar megye különböző településein az orvosi ügyelet megváltozott feltételeiről érdeklődve. Vagyis kétségkívül beindult a nagy ügyeleti rendszerváltás. A tervek szerint jövőre az egész országban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemelteti majd a háziorvosi sürgősségi ügyeletet, és a rendszert július 1-jétől egy éven Hajdú-Bihar megye településein próbálják ki, közli a lap.

Bár a kísérlet elindult, az még távolról sem teljes: az OMSZ nem tudta mindenütt átvenni a feladatot azoktól a szolgáltatóktól, amelyekkel még a helyi önkormányzatok szerződtek. Ennek pedig részben az az oka, hogy az OMSZ vezetőinek erőteljes agitálása ellenére sem sikerült elég belső embert találni a feladatra. Így pedig – és ezt az OMSZ lapnak küldött válasza is megerősíti –, a régióban a 21 ügyeleti pontból vasárnapig csak 18 helyen vették át a szolgáltatás működetetését. Az OMSZ arra nem tért ki, hogy melyik az a három helyszín, amely a szakemberhiány miatt egyelőre kimarad az egységes megyei rendszerből. Kérdésünkre csak annyit írtak: „folyamatosan csatlakoznak a szakemberek, de akár személyesen is megkeresnek mindenkit, aki képzettsége alapján alkalmas erre a munkára.” Hozzátették: a feladatot a mentők egészségügyi szolgálati jogviszony, vagy személyes közreműködői szerződés keretein belül is elláthatják.

Az utóbbi egyben azt is jelentheti: előfordulhat, hogy egy, a főállásában letöltött 12 órás szolgálata után valaki pihenés helyett beül a másodállásba mentőzni. A megyei 21 ügyeleti pont közül 11-ben nem lesz orvos, helyettük mentőtiszteket és egyetemi végzettségű ápolókat alkalmaznak.  Az OMSZ arra a kérdésre, hogy ellenőrzik-e a kötelező pihenőidőre vonatkozó előírások betartását az új ügyeleti rendszerben résztvevő munkatársaik foglalkoztatásnál, azt felelte: az erre vonatkozó szabályok ellenőrzése, betartása értelemszerűen a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történik.

Az új ügyeleti rendszerben – amely az OMSZ előzetes kalkulációi szerint évi mintegy 421 millió forinttal működne olcsóbban a korábbi szisztémánál – csökken az ellátásban résztvevők, főleg az orvosok száma. A korábbi 65 ember helyett ugyanis július elsejétől csak 52 szakemberrel biztosítanának rendelési időn túli ellátást váratlan rosszullétek, sérülések esetén a megye több mint félmillió lakosának. A régió 21 ügyeleti pontja közül 11-ben – Hajdúsámsonon, Tiszacsegén, Biharkeresztesen, Komádiban, Derecskén, Hajdúdorogon, Polgáron, Nádudvaron, Nyíradonyban, Nyírábrányban, Kabán – nem lesz orvos. Helyettük ezeken a teleüléseken mentőtiszteket és egyetemi végzettségű ápolókat alkalmaznak.

A teljes riportot ITT olvashatja

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink