hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A szkizofrénia is összefügghet a bélflórával

A 24.hu szerint valószínűleg a szkizofrénia is összefügg a bélflóra egészségével és a benne található baktériumok fajtáival.

A bélflóra a beleinkben található baktériumok és más mikrobák összessége, ezek felelnek az egészséges emésztésért. A baktériumok nem megfelelő mennyisége vagy aránya komoly változásokat hozhat a test más területein is, mint ahogyan most kiderült, például az agyban – a Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány legalább is erről beszél.

A New York Állami Egyetem syracuse-i orvosi karának kutatói 63 szkizofréniában szenvedő beteg bélflóráját vizsgálták meg, köztük voltak olyanok, akik gyógyszeres kezelésen estek át, és voltak, akik egyáltalán nem szedtek semmit a betegségükre. Ezt a mintát aztán összehasonlították 69 egészséges emberével, és kiderült, hogy vannak olyan baktériumcsoportok, amelyek kifejezetten a szkizofréniában szenvedőkre voltak jellemzők, és az egészséges bélflórában nem voltak megtalálhatók.

A betegeknek ráadásul sokkal kevésbé volt sokszínű a bélflórájuk, mint az egészséges alanyoknak.

A kutatók csak és kizárólag a bélflóra állapotából meg tudták mondani, hogy ki az, aki érintett a betegségben, és ki teljesen egészséges, és azt is, hogy az érintettek mennyire komoly skizofréniában szenvednek. Ráadásul akkor, amikor a betegektől gyűjtött székletmintát átültették kísérleti egerekbe, az állatok hasonlóan viselkedtek, mint azok, akik génszerkesztésen estek át a szkizofrénia tüneteinek produkálásához. Magyarán a szkizofrén szervezethez tartozó bélflóra-baktériumok az egészséges állatokra is hatással voltak. Azok az egerek, akik egészséges székletmintát kaptak, nem mutattak viselkedésváltozást, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink