hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A szepszist követő életminőség-változás és elhalálozás

Az elmúlt 10-15 évben egyre több adat szól amellett, hogy a szepszis, a súlyos szepszis és a szeptikus sokk miatti halálozás lassan javuló tendenciát mutat.

Ez köszönhető a minél korábban bevezetett antibiotikum- és intenzív terápiának, az újabb útmutatóknak (2004, 2008) és a szepszis patomechanizmusa jobb megismerésének. Egyre többen vallják azt, hogy az eddig alkalmazott végpont, a 28 napos letalitási adatok, nem felel meg a hosszabb távon történő végső kiértékeléseknek, s a szepszisen átesett betegek életminősége is alapvetően megváltozik, a korábbiakhoz képest.

Amerikai szerzők hatalmas irodalmi anyagot tekintettek át e kérdések tisztázáshoz (11 733 citáció). Arra a következtetésre jutottak, hogy a szepszisen átesett betegek nem kis hányada hal meg néhány hónapon vagy éven belül, de a gyógyultnak nyilvánítottak életminősége hosszabb távon alapvetően megváltozik. Feltétlenül tisztázni kell a jövőben, hogy egy heveny betegség lezajlása után melyek azok a tényezők, amelyek meghatározzák a betegek további sorsát.

Forrás: Crit Care med 2010; 38: 1276-1283.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés