hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A szakmai kamarák nemet mondtak

A szakdolgozói kamara nem támogatja az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetet, és az orvosi kamara számára sem fogadható el a tervezet bértábláról szóló része – értesült a MedicalOnline.

A köztestületeknek mindössze négy órát adott a törvényalkotó a szemmel láthatóan alaposan kidolgozott munkaanyag áttekintésére, úgy az orvosi, mint a szakdolgozói kamara jelezte, hogy a fajsúlyos jogszabály érdemi véleményezésére ez az idő nem volt elegendő.

Évtizedes szerzett jogokat venne el a kormány a most a kamarák elé tárt törvénymódosítási javaslattal – állapítja meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetéről.

Válaszlevelében a MESZK kategorikusan kijelenti, hogy nem támogatja az előterjesztést, mint írják, félő, hogy az új szabályok bevezetése az orvosi és szakdolgozói humánerőforrás hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését, hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik.

A MOK válaszlevelében – amelyet a kamara honlapján is közzétettekKincses Gyula elnök azt írja, a tervezet bértáblával kapcsolatos része számukra nem fogadható el, mert abban a döntéshozó a szükséges, és a MOK által javasolt differenciálást nem vette figyelembe.

Elfogadhatónak tartják viszont a másodállások korlátozását, ám csak azzal a kitétellel, hogy arról ne az elbíráló egyedi döntése határozzon. Átmenet nélkül a MOK szerint nem vezethetőek ki a rendszerből a közreműködői szerződéssel dolgozó orvosok sem, mert az az ellátórendszer leállását eredményezheti. Jelzik továbbá azt is, hogy az alapellátásban dolgozó orvosoknak „sürgetően szükséges a hasonló jövedelem biztosításának ígéretét adni”.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink