2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb a franciáknál (Bővítve: Spanyolországban több mint ezer halálos áldozat...)

Egyre több német tartomány lakosságát fenyegeti kijárási tilalom, mert nem tartja be mindenki a hatóságok által elvárt szabályokat.

A koronavírus-járvány terjedése miatt Franciaországban két hétre kihirdetett kijárási korlátozások meghosszabbítása "több mint valószínű szükséges" lesz a francia egészségügyi hatóságok szerint, miközben az általános karantén harmadik napján Korzikán, a Francia Riviérán és Bretagne-ban a polgármesterek egymás után zárták le a partra vezető utakat, miután megítélésük szerint a napos tavaszi időben a franciák túl sok időt töltenek a szabadban.

"A pandémia dinamikája azon múlik, hogy mindenki betartja-e az egészségügyi előírásokat és az elkülönülést" – mondta csütörtökön Genevieve Chene, a francia közegészségügyi ügynökség igazgatója a Franceinfo hírrádióban, hozzátéve, hogy a betegség terjedésében 2-4 hét múlva várható csak jelentős fékeződés. Az egészségügyi hatóságok szerda esti tájékoztatása szerint 89-cel 264-re nőtt a Covid-19 vírusfertozés áldozatainak száma. A járvány januári kezdete óta 9134 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 3626-an vannak kórházban, 931-en intenzív osztályokon. A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 esztendősnél idősebb volt.

A kedd délben érvénybe lépett kijárási korlátozások ellenére – amelyek megszegése 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos)helyszíni bírságot von maga után – még mindig viszonylag sokan járnak el sétálni, futni, kerékpározni vagy családosan kirándulni.

Emmanuel Macron államfő szerint a franciák nem veszik elég komolyan a kijárási korlátozásokat.

"Amikor azt látom, hogy az emberek továbbra is kijárnak a parkokba, a tengerpartra vagy a piacokra, úgy vélem, hogy nem értették meg az üzenetet" – mondta a francia elnök csütörtök délután a párizsi Pasteur Intézetben a koronavírus elleni oltóanyagon dolgozó kutatóknál tett látogatásán.

"Egyesek azt hiszik, hogy hőstettet hajtanak azzal végre, hogy megszegik a szabályokat. Hát nem, hülyén viselkednek és főleg a saját egészségüket veszélyeztetik" – fogalmazott Christophe Castaner belügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádióban. A kijárások korlátozásának ellenőrzésére az utcákra vezényelt 100 ezer rendőr és csendőr a korlátozások első 24 órája alatt 70 ezer embert igazoltatott, és 4095 esetben szabott bírságot azokra, akik nem indokolt esetben, vagy igazolás nélkül hagyták el a lakhelyüket.

A dél-franciaországi és breton tengerparti helyeken azonban még mindig sokan futottak vagy kerékpároztak – igazolással –, de olyanok is voltak, akik horgászni indultak. A koronavírus egyik első franciaországi gócpontjában, a breton Morbihan megyében ezért március 31-ig a hatóságok lezárták a tengerpartokat és az odavezető gyalogösvényeket. Hasonló rendeletek jelentettek meg dél-franciaországi településeken, Nizzában, Marseille-ben és Cannes-ban is, ahol mostantól a tengerparti sétálás is 135 eurós bírságot von maga után. Párizsban a parkokat már hétfőn lezáratta a fővárosi önkormányzat, de az utcákon délutánonként sokan sétáltak családosan.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.

Egyre több német tartományban fenyeget kijárási tilalom

Egyre több német tartomány lakosságát fenyegeti kijárási tilalom, mert nem tartja be mindenki a hatóságok által elvárt fegyelmezettséggel a társas távolságtartás szabályát, amelyet a koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlanak a figyelmükbe, jelentették csütörtökön német hírportálok.

Sokan még mindig nem szívlelték meg a hatóságok nyomatékos figyelmeztetését, miszerint a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy ne tudjon terjedni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), és ha ebben nem történik változás, nem lesz más választás, mint a kijárási tilalom – emelte ki Tobias Hans, Saar-vidék tartomány miniszterelnöke.

A német sajtóban "korona party" elnevezéssel jelölt társas összejövetelek, házibulik, szabadtéri piknikek és rögtönzött csapatsport mérkőzések sokhelyütt adnak munkát a rendőröknek. A jellemzően fiatalok részvételével tartott, járványmentes időkben természetesnek és elfogadottnak számító találkozókat a legnagyobb szigorral feloszlatják.

A Baden-Württemberg tartományi Freiburgban és térségében például csütörtökre virradóra tíz helyszínre kellett kiszállni, az egyiken egy nagyjából 120 fiatalból álló csoportot kellett feloszlatni. Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök kemény szankciókat helyezett kilátásba az esetek miatt. Még a leginkább sújtott tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában is előfordulnak csoportos összejövetelek. Armin Laschet miniszterelnök csütörtöki tájékoztatóján hangsúlyozta: emberek élete forog kockán a társas távolságtartás szabályának betartásától, és a tartomány minden egyes lakosától függ, hogy el lehet-e kerülni a kijárási tilalmat. Erre figyelmeztetett a müncheni tartományi gyűlésben (Landtag) elmondott beszédében Markus Söder bajor miniszterelnök is. Mindenkinek tudnia kell, hogy ha az emberek nem korlátozzák kapcsolataikat önkéntesen, a kormány egész Bajorországra kijárási tilalmat rendel el – húzta alá.

A szövetségi kormány egyelőre igyekszik az eddigi korlátozásokkal megfékezni a járványt, de nem zár ki keményebb intézkedéseket. Ezt jelezte Angela Merkel kancellár is szerda esti televíziós beszédében, amelyben kiemelte, hogy kormánya folyamatosan vizsgálja, hogy mely lépéseket kell korrigálni, de azt is, hogy milyen szigorításokra lehet még szükség. Hozzátette: a járványügyi helyzet alakulása attól is függ, hogy az emberek mekkora fegyelmezettséggel tartják be a szabályokat.

Az igazolt fertőzések és a halálesetek száma az utóbbi napokban gyorsuló ütemben emelkedik. A Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint csütörtök este 14 563 fertőzést tartottak számon. Ez 2522 esettel több az egy nappal korábbi 12 041-nél. A vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma 30-ról 45-re emelkedett. A legtöbb fertőzést és halálesetet – 4917, illetve 19 – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A 16 német tartomány közül 7-ben szedett halálos áldozatot a járvány.

Ukrajnában tovább emelkedett a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

Tovább nőtt csütörtökön 21-re az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, és egy újabb halálesettel háromra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma Ukrajnában – hozta nyilvánosságra a TSZN hírtelevízió az ukrán egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A legújabb haláleset a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban történt, egy 56 éves nő halt bele a betegségbe. A minisztérium közlése szerint túl későn fordult orvoshoz, már nem tudtak segíteni rajta.

Az ungvári városvezetés csütörtökön bejelentette, hogy péntektől teljesen leállítják a városban a közösségi közlekedést. Az intézkedést azzal indokolták, hogy nem tudják biztosítani a kijevi kormány által megszabott korlátozó intézkedést, amely szerint kocsinként csak tízen utazhatnak egy-egy járaton, ha viszont többen szállnak fel, akkor az üzemeltető vállalatnak komoly pénzbírságot kell fizetnie. A városvezetés közölte, hogy mostantól a karantén ideje alatt a vállalatoknak kell megoldaniuk dolgozóik szállítását. Hasonló intézkedést hoztak a nyugat-ukrajnai Luckban is.

Az egészségügyi dolgozók munkába járását is nehezítik a közlekedési korlátozások, olyannyira, hogy a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában már a mentőszolgálat is veszélybe került – számolt be a TSZN hírtelevízió. Sok mentőorvos lakik ugyanis a város peremén lévő kistelepüléseken, a helyközi járatokat azonban teljesen leállították. Autósok önkéntesen szerveződtek a közösségi portálokon, hogy segítsenek az orvosoknak bejutni a munkahelyükre, de ez sem oldotta meg teljesen a helyzetet.

Mivel a zaporizzsjai nem egyedi eset, hanem országosan jellemző nehézség, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) levélben kérte a megyei kormányzóságokat: helyezzék el szállodákban az egészségügyi dolgozókat, és oldják meg szállításukat a munkahelyükre.

A moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox Pecserszka Lavra kolostorkomplexum vezetése csütörtökön azzal a felhívással fordult híveihez, hogy ne tartsák be a kijevi vezetés által a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozásokat, hanem látogassák a templomokat, váltsanak békecsókot, és áldozzanak. Az Unian hírügynökség szerint Pavlo metropolita, a Lavra vezetője kijelentette, hogy "nem a járvány a szörnyű, hanem a bűn, ami elpusztítja a lelket", és azt is mondta, hogy a koronavírussal szemben az ima segít.

Szlovénia kijárási korlátozásokat jelentett be, Horvátország újabb szigorításokat vezetett be

Szlovénia egész területére kijárási korlátozásokat jelentett be csütörtökön Ales Hojs belügyminiszter a szlovén közszolgálati televízióban. Éjféltől az ország lakóinak csak abban az esetben lehet elhagyniuk lakhelyüket, ha munkába mennek, vagy élelmiszert és gyógyszert szeretnének beszerezni. Akik megszegik a szabályokat, 400 euró (143 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók.

Ljubljana már korábban felfüggesztett, illetve korlátozott minden szükségtelen tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől a repülőtereket is lezárták, csütörtöktől pedig betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket. Szlovéniában csütörtökön délután 14 óráig 319 volt a fertőzöttek száma.

Horvátországban csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, és betiltották a nyilvános rendezvényeket, valamint lezárták a határokat a külföldiek előtt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő késő esti, rendkívüli televíziós beszédében megértésre és szolidaritásra szólított fel. Kiemelte: tudatában kell lenni annak, hogy a világjárvány miatt hirtelen megváltozik majd az élet, és az elkövetkező napok, hetek és hónapok nagyon nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb emberéletet követeljen a vírus.

Horvátországban csütörtökön 20 óráig 110 volt a fertőzöttek száma.

Spanyolországban meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma

Spanyolországban meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Madridban. A járványügyi szakember elmondta: az eddig regisztrált megbetegedések száma 19 980. Egy nap alatt 2800 új fertőzést igazoltak, ami 16,5 százalékos napi növekedés jelent. Hangsúlyozta: az adatokat óvatosan kell kezelni, mivel az esetek igazolása függ a laboratóriumok napi leterheltségétől is.

A szakember beszámolt arról is, hogy mintegy tízezer embert kezelnek kórházban, közülük több mint 1100-an vannak intenzív osztályon. A betegségből már több mint 1500 ember felépült. Az ország legfertőzöttebb térsége a madridi autonóm közösség, ahol a fertőzöttek száma 6700, a gyógyultaké pedig 1100 felett van. A koronavírus következtében 498-an hunytak el. Fernando Simón hangsúlyozta, hogy a legnehezebb napok még hátravannak, és mindenkit a korlátozások betartására kért.

A rendőrség és a csendőrség tájékoztatása szerint a hat napja elrendelt lakhelyelhagyási korlátozások betartásának ellenőrzését nagy erőkkel végzik, az elmúlt 24 órában összesen 75 embert kellett előállítaniuk, akik nem tartották be a szabályokat és ellenkeztek a hatóságokkal. A hétvégén fokozzák a közúti ellenőrzéseket, hogy kiszűrjék azokat, akik arra készülnek, hogy nyaralójukba utazzanak, és ott vészeljék át a szükségállapot időszakát. A rendőrség figyelmeztetett a koronavírusra vonatkozó egyre terjedő internetes álhírek veszélyeire, amelyekkel kapcsolatban már több mint 10 ezer bejelentést kaptak.

A spanyol hadsereg közölte: 2600 katonája az ország 55 településén van jelen, és a rendfenntartás mellett ők végzik a fertőtlenítést a repülőtereken, a kikötőkben, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a fegyintézetekben.

A fertőzés terjedése és a növekvő betegszám miatt több helyen készülnek arra az eshetőségre, hogy a kórházi férőhelyek nem lesznek elegendőek. Valencia tartományban három városban kórházi épületek mellett tábori kórházak kialakítására készülnek mobilkonténerekből, amelyek további 1100 beteg ellátását tennék lehetővé. Madridhoz hasonlónak itt is várható, hogy szállodákban alakítanak ki ideiglenes karanténkórházakat a nem súlyos esetek számára.

Az El País című napilap információi szerint az országban már több mint kétezer volt egészségügyi dolgozó jelentkezett önkéntes munkára, hogy segítse a betegek ellátását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink