hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A sugárkezelés okozta bőrgyulladás kezelése

A sugárterápia a betegek mintegy 95 százalékánál okoz bőrgyulladásos panaszokat enyhébb vagy súlyosabb formában. A szakmai szervezetek ajánlásokat fogalmaztak meg a problémában érintett betegek számára.

A daganatok kezelésében az egyik leggyakrabban alkalmazott terápiás módszer a radioterápia, azaz a daganatos szövetek ionizáló sugárzással (pl. Röntgen- vagy gamma-sugárzással) való kezelése. A radioterápia egyik leggyakoribb mellékhatása, ami az ép bőrsejteket érinti, a radioaktív sugárzás okozta bőrgyulladás, ez a kezelt betegek mintegy 95 százalékánál fellép.

Széles skálán mozgó bőrpanaszok

A radioaktív besugárzás kiváltotta dermatitis különböző súlyosságú formákban jelentkezhet. Míg néhányan mindössze enyhe bőrpírt, bőrszárazságot és viszketést tapasztalnak, addig másoknál hólyagosodás és fekélyesedés is felléphet. Előfordul, hogy a bőrsérülések ödémásodással, fájdalmakkal járnak, illetve bakteriális vagy gombás infekciók megjelenésével fenyegetnek. Esetenként a bőrpanaszok különösen súlyosak, olyannyira, hogy azok az adott testész mozgatását vagy azon a ruha viselését is akadályozzák.

A beteg bőrének adottságaitól, érzékenységétől, valamint az alkalmazott ionizáló sugárzás dózisától függően a radioterápia megkezdését követően néhány napon vagy héten belül jelentkeznek a tünetek. Néhány esetben előfordulhat, hogy a bőrkárosodás csak hetekkel vagy évekkel a radioterápia befejezését követően lép fel.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Vannak, akik érzékenyebben reagálnak az ionizáló sugárzásra

Vannak testrészek, amelyek besugárzása nagy eséllyel vezet bőrgyulladáshoz, ilyenek a nyaki, mellkasi, feji régiók és a nemi szervek, valamint az anus környéke. Logikus módon a hosszabb időn keresztül, nagyobb dózisokban alkalmazott ionizáló sugárzás fokozza a károsodás kialakulásának a kockázatát.

A sugárterápia okozta bőrgyulladás kialakulásának az esélye emelkedett idős korban, alultáplált személyeknél, dohányzóknál, diabéteszeseknél, elhízottaknál (akiknél a bőrredők összefekszenek, egymást is irritálva), illetve azoknál, akik már korábban is részesültek sugárterápiában, vagy egyidejűleg kemoterápiás kezelést is kapnak. Szerepet játszanak a genetikai tényezők is, egyes személyek sokkal érzékenyebbek a radioterápia kiváltotta dermatitisszel szemben, mint mások.

Kezelési lehetőségek

A szakmai szervezetek, így az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) is ajánlásokat fogalmaztak meg a problémában érintett betegek számára. A radioterápia miatt viszkető, hámló, kivörösödő bőr kezelésére a következőket javasolják:

  • zuhanyozást követően olajos készítmények (pl. babaolaj) alkalmazása
  • a forró vízzel való zuhanyozás kerülése
  • a bőr dörzsölésének kerülése (törölközés során is)
  • alkohol-tartalmú készítmények (pl. after shave vagy parfüm) mellőzése
  • a hagyományos borotvák helyett elektromos borotva használata
  • bőséges folyadékfogyasztás
  • emolliensek használata (pl. kalamin vagy csodamogyoró összetevőkkel)
  • az érintett bőrfelületen laza, nem irritáló ruházat viselése
  • vakarás elkerülése, erős vakarási inger esetén jegelés (pl. törölközőbe tekert jégkockákkal)

Orvoshoz (pl. a radioterápiát végző szakemberekhez) kell fordulnia a betegnek, ha a következőket tapasztalja:

  • két napon túl tartó, nem csillapodó, az alvást akadályozó mértékű, erős viszketés
  • fájdalmasan száraz bőr
  • sárgás színűvé vált bőr
  • nyílt seb kialakulása, vérzés
  • kiütések, hólyagosodások, fertőzésre utaló jelek (pl. gennyesedés) jelentkezése

 

Forrás: MNT

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés