hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A Roche új vizsgálatot kezd egy rákellenes szerre vonatkozóan

A ThromboGenics NV és a BioInvent International AB május 18-án közölte, hogy közös partnerük, a Roche belefogott egy fázis 2a/2 vizsgálatba, amelyben a TB-403 jelű antitest, egy rákellenes szer hatását mérik fel glioblastoma multiformében, a leggyakoribb és igen agresszív agyi tumorban.

A multicentrikus, mintegy 100 emberen végzendő vizsgálat során a TB-403-at az Avastinnal (bevacizumab) együtt fogják adni a rekurrens glioblastomás betegeknek, s a fő cél a TB-403 biztonságosságának és klinikai hatásának felmérése. A másodlagos cél a gyógyszerkombináció biztonságosságának, tolerálhatóságának és farmakokinetikájának vizsgálata. Emellett ki fogják értékelni a szóba jöhető biomarkereket is.

A fázis 2a/2 vizsgálat kezdetén – ami mérföldkőnek számít – a ThromboGenics és a BioInvent 4 millió eurót kap a Roche-tól. Ez a második mérföldkő – az első elérésekor, múlt évben, amikor a Roche képalkotó vizsgálatot végzett kolorektális és petefészekrákos betegeknél, a két kis cég 10 millió eurót kapott.

2011 márciusában a Roche egy fázis 1b vizsgálatot kezdett a TB-403-mal primér májrákos betegeken. Ennek célja a TB-403 biztonságosságának, tolerálhatóságának és dozírozásának megállapítása akkor, ha Nevaxarral (sorafenib) együtt alkalmazzák. Elemzik továbbá a szer farmakokinetikáját és farmakodinamikáját is. Ebben a vizsgálatban mintegy 60 beteg fog részt venni.

Svein Mathisen, a BioInvent elnöke örömét fejezte ki, hogy a Roche a továbblépett a TB-403 vizsgálatában, és elmondta, hogy hite szerint a TB-403 fontos része lehet majd a rákellenes fegyvertárnak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, European Pharmaceutical Review)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés