hirdetés
2020. április. 02., csütörtök - Áron.
hirdetés

 

A részidős munka jót tesz az egészségnek időskorban

A házasságban élő férfiaknak nem szabadna a feleségüknél korábban nyugdíjba menniük, mert így nem lesz otthon senki, aki megfelelően gondoskodna róluk és odafigyelne az egészségügyi állapotukra - figyelmeztet egy új tanulmány.

hirdetés

Az amerikai Missouri Egyetem kutatói nyugdíjas házaspárok tagjainak saját egészségügyi állapotukra vonatkozó megfigyeléseit elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a nők javulást tapasztaltak a nyugdíjazást követő néhány éven belül, addig a feleségüknél korábban nyugdíjba vonuló férfiak meg voltak győződve arról, hogy a tétlenség minden egyes nappal tovább rontja a fizikai állapotukat, egészen addig, amíg a feleségük nem csatlakozik hozzájuk.

A szakemberek szerint a férjek viselkedésében bekövetkező változás a megfelelő női gondoskodás hiányára vezethető vissza. Annak ellenére azonban, hogy a házastársuknál előbb nyugdíjba vonuló férjek szerint folyamatosan romlott az egészségügyi állapotuk, a tanulmány - amely a résztvevők szívműködését is vizsgálta - kimutatta, hogy a férfiaknál alacsonyabb volt a nyugdíjas korban kialakuló szívproblémák kockázata, míg a nőknél ugyanez az arány a nyugdíj előtti időszakhoz képest változatlan maradt.

A kutatók az Amerikai Gerontológiai Társaság éves találkozóján ismertették az eredményeiket. A szakemberek szerint az életmódbeli és egészségügyi változásokra való felkészülés hozzásegíti a házaspárokat a békésebb és jobb nyugdíjas évekhez. "Amikor a nők nyugdíjba mennek, talán nagyobb gyakorisággal fogják ellenőrizni a férjük egészségi állapotát, rendszeresebben viszik őket orvoshoz, és biztosítják, hogy egészséges életmódot folytassanak" - idézte a The Daily Telegraph a kutatásban részt vevő Angela Curl professzor-asszisztenst.

"A nők hagyományosan mindenki más szükségleteit saját maguk elé helyezik, ezzel pedig az egészségüket teszik kockára" - hangoztatta. Hozzátette: nyugdíjasként az ember vállalhat részidős munkát, amely megkönnyítheti a nyugdíjassá válás folyamatát és a későbbi éveket tekintve is jó hatással lehet az egészségre. "A munkának számos jótékony hatása van az egészségre nézve. Néhány munkával töltött nap a héten, máris hozzájárul a jobb egészségi állapothoz" - javasolta a szakember.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink