hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Gyász: halálos következmények

A szeretett partner elvesztése megduplázza a szívroham vagy a stroke kockázatát – derült ki abból a vizsgálatból, amelyről a Szívderítő számol be.

Régóta jól tudjuk, hogy a közeli hozzátartozó elvesztése halálos rizikófaktor, ám a kutatás eredményeiből jobban megérthetjük mindennek az olyan kardiovaszkuláris betegségekre való hatását mint a szívroham vagy a stroke – írja a Szívderítő. A kutatás kimutatta, hogy a stroke vagy a szívroham valószínűsége a partner elvesztése utáni kritikus 30 napban a legmagasabb a szeretett partner hiánya miatti érzett fájdalom miatt, ezt követően csökken.

Azoknál, akiknek meghalt a partnerük, kimutathatóan magasabb lett a pitvarfibrilláció vagy a szabálytalan szívritmus kockázata, és ezek a hatások hosszú ideig meg is maradnak. A kutatók hosszú ideig tanulmányozták a stressz hatására, a házastársukat elvesztő embereknél kialakuló cardiomyopathiát, amikor úgy érzik, mintha szívrohamuk lenne. Ilyenkor kapkodó levegővétel, mellkasi fájdalom alakulhat ki, ám artériaelzáródás nem következik be. A szakértők szerint mindezért a kiáramló stresszhormonok a felelősek, amelyek az erős érzelmeket kiváltó események miatt termelődnek. Az Open Heart című folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók utánanéztek annak, hogy vajon a partner elvesztése hozzájárul-e a pitvarfibrilláció magasabb kockázatához, és ha igen, akkor mekkora a kockázatnövekedés. Arra az eredményre jutottak, hogy azoknál a személyeknél, akik elvesztették a társukat, 41 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció a szomorú eseményt követő egy hónapon belül. A magasabb kockázat az esemény után egy évig fennállt.

A Magyar Hospice Alapítvány gyászfeldolgozó csoportot indít november közepétől azok számára, akik a közelmúltban veszítették el családtagjukat, hozzátartozójukat.

(forrás: Szívderítő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink