2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nyirokcsomó eltérésék COVID-vakcina után

Körültekintőnek kell lenni emlő képalkotás során  egyoldali lymphadenopathia esetén, mert azt maga az oltás is kiválthatja, írja a Radiológia.hu.

A New York-Presbiteri Kórház radiológusai publikáltak a Clinical Imaging folyóiratban egy esettanulmányt, melyben emlő ultrahang vizsgálat során négy olyan páciensnél mutattak ki nyirokcsomó megnagyobbodást, akik COVID-19 elleni oltásban részesültek.

Az esettanulmány olyan 40-50 év körüli nők alapján készült, akik a Pfizer-BioNTech vagy Moderna COVID-19 vakcina megkapása után két héten belül jelentkeztek a radiológián emlő képalkotásra. Az ultrahang vizsgálat során a nőknél legalább egy megnagyobbodott nyirokcsomót találtak, és mind a négy esetben későbbi, követési vizsgálatot javasoltak.

„Tekintettel a COVID-19 elleni vakcináció megkezdésére, a radiológusoknak körültekintően kell kezelniük, ha egyoldali lymphadenopathiával találkoznak emlő képalkotás során, mivel maga az oltás is kiválthatja.”

Az axillaris lymphadenopathia lehet az emlőrák egyik jele is, de számos egyéb, jóindulatú ok is állhat a háttérben, például lokális fertőzés, gyulladás, trauma az emlőben, mellkasfalban vagy az azonos oldali felső végtagban.

A vakcinák is azon jóindulatú okok közé tartoznak, amik egyoldali axillaris lymphadenopathiát okozhatnak, például a himlő, anthrax elleni, valamint BCG oltás után is dokumentáltak nyirokcsomó megnagyobbodást. Úgy tűnik, hogy az erős immunválaszt kiváltó oltásoknál gyakrabban fordul elő, írja a Radiológia.hu.

(forrás: radiologia.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés