hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Közigazgatási jellegű döntési jogköröket kaphatnak a szakmai kamarák

A Pénzügyminisztériumban járt a MOK elnöke

Jó hangulatú, informális bemutatkozó beszélgetést folytatott Kincses Gyula és Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, közli az orvoskamara honlapja.
 

A lap szerint "a megbeszélésen egyetértés mutatkozott abban, hogy a béremelés előfeltétele minden további, az egészségügy rendbetételére vonatkozó tervnek. Szó esett a hálapénzről is,  örömmel nyugtáztuk, hogy nem csak mi, az egészségügyi dolgozók szeretnénk azt megszüntetni, hanem ebben a Pénzügyminisztérium is érdekelt.

Az új társadalombiztosítási törvénymódosítás célja a járulékfizetés erősítése, ebben egyetértettünk, és nyitottnak mutatkozott államtitkár úr arra is, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő szükségszerű konfliktusokat nem szabad az ellátókra testálni."
 
*

Közigazgatási jellegű döntési jogköröket kaphatnak a szakmai kamarák, így maguk is hozzájárulhatnak a döntéshozatalt megalapozó állami adatvagyon bővítéséhez, jelentette ki a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének (MSZKSZ) ünnepségén. A szövetség tagja többek között a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara is, közli az MTI nyomán a Weborvos

Tuzson Bence államtitkár együttműködést sürgetett a szakmai kamarákkal, hogy közösen találják meg az átadható döntési lehetőségeket. Az állam nem avatkozhat be minden társadalmi viszonyba, a szakmai kamarák tevékenysége pedig nem szorítkozhat csupán igazolások kiállítására és nyilvántartások vezetésére, fogalmazott. Véleménye szerint a szakmai kamarák és más köztestületek egységes jogi háttérszabályozással, egységes eljárásrendben, de jól elhatárolható feladatokat ellátva segíthetnék a közigazgatást.

A szakmai kamarák kibővített tevékenységének az állami adatvagyont jól hasznosítható adatokkal kell gyarapítania. Az adathasznosítás jelentőségét mutatja, hogy közigazgatást meghatározó folyamatok világszerte az adatvagyonok kiaknázásával függenek össze, mondta.
 
 
(forrás: Magyar Orvosi Kamara, MTI / Weborvos)
hirdetés

Könyveink