hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A parlament előtt a jövő évi költségvetés

Felkerült a parlament honlapjára a 2020. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat kedden délután.

Jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv pedig mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és tovább nőnek a biztonsági kiadások, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét. Hozzátette, a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálja, hogy ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést, így mindenki fél évvel korábban ismerheti meg a következő évi kormányzati terveket.

A kormány az állam működését tekintve - hasonlóan az idei és az előző évhez - 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített. A pénzügyminiszter közölte, hogy 1%-os költségvetési hiánnyal, 4%-os növekedéssel, 2020 végére 66%-ra csökkenő államadóssággal és 2,8%-os inflációval számol a kormány. 2020-ban már negyedik egymást követő évben fogja biztosítani a költségvetés a nyugdíjprémium kifizetését, mondta, azt is jelezve: a nyugdíjak jövőre is az inflációval emelkednek.

Az egyes kiadási területek:

  • a védelmi kiadások 223 milliárd forinttal emelkednek,
  • az oktatási kiadások 48 milliárd forinttal növekednek,
  • az egészségügyi célokra 184 milliárd forinttal jut több,
  • a nyugdíjkiadások 136 milliárd forinttal emelkednek.
  • az államigazgatásban dolgozók magasabb bérére 238 milliárd forinttal több jut.
  • za otthonteremtésre összesen 296 milliárd forint megy el.
  • a magyar falu program támogatása jövőre is megmarad, 150 milliárd forint értékben.

A büdzsé általános vitája június 19-20-21-én zajlik majd a Parlamentben, míg a részletes vita a következő héten várható. Július 3-4-én a költségvetési bizottság tárgyal a módosítókról. Az összegző módosító javaslat vitáját július 8-án tartják. A zárószavazás július 12-én lesz.

Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. MTI/Kovács Tamás
Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. MTI/Kovács Tamás

(forrás: MTI, Infostart)
hirdetés

Könyveink