hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A nők ugyanolyan gyakran durvák kisgyermekükkel, mint a férfiak

A Floridai Egyetem kutatócsoportja kimutatta, hogy a nők ugyanolyan gyakran rázzák meg durván, erőszakosan kisgyermeküket, mint a férfiak, bár a férfiak gyakrabban okoznak ezzel súlyos sérülést és halált – olvasható a Pediatrics március 7-i számában.

A vizsgálatban egy New York-i egészségügyi szolgáltató tíz évnyi adatait dolgozták fel. A 34 jelentett esetből 6 gyermek meghalt – mondta el dr. Debra Esernio-Jenssen, a Floridai Egyetem gyermekvédelmi csoportjának igazgatója, a kutatás vezetője.

"Az évek során feltűnt, hogy sok a női elkövető, és meg akartam tudni, hogy van-e valami különbség köztük és a férfi elkövetők közt – és volt. A férfiak áldozatainak többször volt súlyos sérülésük, és mind a 6 halálozásért férfi volt a felelős. Egy másik fontos különbség, hogy a férfiak rendszerint bevallják, hogy mit tettek, a nők viszont nem" – mondta dr. Esernio-Jenssen.

A nők ugyanolyan gyakran durvák kisgyermekükkel, mint a férfiak

Bár a korábbi vizsgálatok szerint a durvaság miatti feji trauma főleg a férfiakhoz köthető, ebben a tanulmányban a gyerekek fele az anyja haragját szenvedte meg. "Az anyák valószínűleg századok óta felemelik és megrázzák a gyereket, ha nagyon sír. Bár a bűnügyi esetekben gyakrabban szerepelnek férfiak, ha névtelen telefoninterjú során kérdezzük meg az anyákat, sokan bevallják, hogy meg szokták rázni gyermeküket. Ha ez a megrázás elég erős, a gyermek öntudatlanságát okozhatja" – magyarázta dr. Esernio-Jenssen.

Bár néhány szülő aggódhat a feji trauma miatt akkor is, ha gyerekét játékból a levegőbe dobálják vagy ha kiesik az ágyból, ennél valójában sokkal nagyobb erő okoz csak súlyos sérülést. Amikor erősen megrázzák a gyermeket, akkor ez nagyjából annak felel meg, mintha egy autóban utazna, és az nagy sebességgel nekimenne valaminek. Ilyenkor a leggyakoribb sérülések az agy vérzése és megduzzadása és a szem ideghártyájának vérzése. Az erős rázás miatt szív- vagy légzésmegállás is bekövetkezhet. Ha a gyermek túl is éli az inzultust, a neurológiai károsodások fennmaradhatnak.

A vizsgálatban szereplő gyermekek életkora 1 hónapostól 3 évesig terjedt. Szinte mindegyiküknek volt agyi és retinavérzése. Ha az elkövető férfi volt, a gyerekek gyakrabban szorultak idegsebészeti ellátásra és rosszabb volt a kimenetel.

A nők ritkábban vallották be, mi történt – a 17 nőből csak 3 ismerte el, hogy megrázta a gyermekét, és kisebb valószínűséggel emeltek vádat ellenük. A 17 férfi elkövetőből viszont 15-en beismerték, hogy mit tettek. Egy másik különbség az volt, hogy az elkövető nők mintegy 7 évvel idősebbek voltak, mint a férfiak – medián életkoruk 34 év volt.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink