hirdetés
2020. február. 19., szerda - Zsuzsanna.

A lymphogranuloma venereum prevalenciája és prediktorai

A bemutatott tanulmányban a lymphogranuloma venereum (LGV) prevalenciáját és prediktorait elemezték nemibeteg-ambulanciákon ellátott, nagy kockázatú betegek csoportjában.

hirdetés

A lymphogranuloma venereum (LGV) szexuális úton terjedő szisztémás betegség, melynek kórokozója a Chlamydia trachomatis (CT) L1−L3 szerotípusa. Hollandiában 2003-ban írták le a LGV-proctitis járványos előfordulását, különösen homoszexuális férfiak körében. Az eset kapcsán javult a betegség ismertsége szerte Európában. Az első olaszországi LGV-eset 2006-ban Milánóban fordult elő, és eddig csak néhány esetben számoltak be Olaszországban LGV-proctitis előfordulásáról.

A bemutatott tanulmányban a LGV prevalenciáját és prediktorait elemezték nemibeteg-ambulanciákon ellátott, nagy kockázatú betegek csoportjában.

Betegek és módszerek

Minden olyan betegnél klinikai vizsgálat történt, akik 2012 januárja és 2013 áprilisa között a bolognai St. Orsola Egyetemi Kórház nemibeteg-ambulanciáján jelentkeztek, és akik nem biztonságos anális szexuális érintkezésről számoltak be. Minden esetben anorektális vattapálcakenetet, faringeális vattapálcakenetet (orális szexuális érintkezés esetén), illetve vizeletmintát nyertek a CT- és Neisseria gonorrhoeae- (GC) DNS meghatározása céljából.

Minden betegnél mikrobiológiai vizsgálatok történtek a legfontosabb nemi úton terjedő betegségekre (STD, szexually transmitted disease) (HIV, HCV, HBV és szifilisz), valamint immunoenzimatikus módszerekkel sor került szerológiai szűrésre az anti-Chlamydia antitestek (Chlamydia-IgG és Chlamydia-IgA) azonosítására. A genitális szemölcsök diagnosztikája vizuális megtekintéssel történt. Ezen kívül az alábbiakra vonatkozó információkat gyűjtöttek: személyes adatok, urogenitális és rektális rendellenességek, szexuális magatartásformák, szexuális partnerek száma az utóbbi 6 hónapban, valamint korábbi STD-re vonatkozó anamnézis. A LGC antibiotikumterápiája után 3 hónappal ismételt vizsgálatokra került sor.

A vizeletmintákból, anorektális faringeális kenetekből egyidejűleg végzett Versant CT/GC DNA 1.0 teszttel és valós idejű polimeráz láncreakcióval (PCR, polymerase chain reaction) határozták meg a CT- és/vagy GC-DNS jelenlétét. CT-pozitív esetekben molekuláris genotipizálás történt. A GC-reaktív eredményeket a porA pszeudogént célzó PCR teszttel erősítették meg.

Eredmények

A CT L2-genotípusát a 108 rektális kenet közül 13-ban (12 százalék) azonosították. Az összes LGV-eset olyan homoszexuális férfiakhoz kapcsolódott, akik nagy kockázatú magatartásformákról számoltak be és anorektális tüneteket panaszoltak. Azok a betegek, akik először a nemibeteg-szakrendelést keresték fel, lényegesen rövidebb időn belül jutottak a LGV diagnózisához, mint akik elsőként háziorvosukhoz vagy gasztroenterológushoz fordultak (p = 0,0046). A LGV-nek a vizsgált populációban észlelt prevalenciája és jellemzői megegyeznek a nemzetközi jelentésekben foglaltakkal. A statisztikai analízis azt jelezte, hogy a LGV-pozitív betegek idősebbek voltak (p = 0,0008) és nagyobb számban fordult elő körükben STD (p = 0,0023), mint a LGV-negatív-esetekben, különösen szifilisz (p<0,001), HIV- (p<0,001) és HBV-fertőzés (p = 0,001) kapcsán.

A többváltozós logisztikus regresszióanalízis szerint a HIV- és szifilisz-fertőzés a LGV jelenlétének erős kockázati tényezője (p = 0,001, illetve p = 0,010).

Következtetések

Az epidemiológiai és statisztikai adatok alapján LGV-fertőzés irányában történő kivizsgálás javasolt minden olyan HIV- és/vagy szifilisz-pozitív homoszexuális férfi esetében, aki anorektális tünetekről számol be. E célból a Chlamydia trachomatis DNS-ének kimutatása, ezt követően a molekuláris genotipizálás kiváló diagnosztikai algoritmusnak bizonyult a LGV-esetek azonosításában.

Forrás: Foschi C, et al. Prevalence and predictors of lymphogranuloma venereum in a high risk population attending a STD outpatients clinic in Italy. BMC Research Notes. 2014;7:225−229.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Shirley Chaney vaszkuláris demenciával élő férjét támogatja. 53 év házasságot követően a nőnek nagy nehézséget jelentett a betegség következményeinek elfogadása, ezért úgy döntött, haragját, szomorúságát és reménytelenségét – azaz személyes gyászfolyamatát – a művészet segítségével fejezi ki.

Sok szempontból jellemző Zsolt most következő története, melyben nem csak az osztrák egészségügy gyorsaságáról és színvonaláról ír, de az is kiderül, hogy végül magyar orvoshoz került…