hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A levegőfertőtlenítés életeket mentene

Csökkenthető lenne a kórházi fertőzések okozta halálok száma, ha betegenként napi 300 forinttal többet költenének az intézmények – írja az Origo.

Magyarországon évente 2-3 ezer beteg hal meg valamilyen kórházi fertőzés miatt. Az óriási emberveszteség szakértők szerint elkerülhető lenne, ha a kórházak betegenként napi 300 forinttal többet költenének levegőfertőtlenítésre – tájékoztat a hírportál.

A magyar kórházi fertőzések listavezetője egy súlyos bélfertőzést okozó baktérium. Évente 2-3 ezer ember hal bele abba, hogy a műtét után valamilyen baktérium megtámadja a szervezetét. A magyar büdzsének a szepszises betegek gyógyítása, elkülönítése, gyógyszerezése közel évi egymilliárd forintba kerül.  Egy kórházi fertőzés miatt a betegek izolálása az intézményeknek 100 napos kórházi ellátás esetén betegenként akár 3 millió forintba is kerülhet – olasható az origo-hu-n.

Az OECD adatai szerint Európában operáció után Spanyolországban van a legtöbb szepszises (sebfertőzés miatti) beteg a hasi műtétek során. 2011-ben közel háromezer embert kezeltek sebfertőzéssel. Írországban is hasonló a szepszises betegek száma. A legkevesebb kórházi sebfertőzést Izraelben, Németországban és az Egyesült Királyságban mérték  a hasi operációk után.

A kórházi eredetű fertőzések száma akár a felére is csökkenhetne, ha az intézmények megfelelő technológiával folyamatosan tisztítanák a kórtermek és más kockázatos, jelenleg nem védett légterek például kezelők, ágytálmosók, szennyes tárolók levegőjét – mondta az Origónak a Novaerus plazmatechnológiás levegőfertőtlenítők magyarországi képviselője. Ez betegágyanként naponta átlagosan 300 forint többletköltséget jelentene a kórházaknak. A levegőfertőtlenítés jelentőségét a kutatások szerint az adja, hogy minden fontos kórházi kórokozó képes a levegőn keresztül terjedni és fertőzni.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink