hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A leghatékonyabb orvosság

Azok a kardiovaszkuláris betegek, akik legalább az ajánlott mozgásmennyiség minimumát teljesítik, évente több mint 2500 dollárnyi egészségügyi ellátási költséget spórolnak meg, írja a Journal of the American Heart Association egy tanulmánya.

Az American Heart Association/American Stroke Association szabadon olvasható folyóiratában közölt kutatás kiemeli, hogy az egészséges emberek és a kardiovaszkuláris betegek egyaránt jelentős pénzösszegeket takarítanak meg az egészségbiztosító számára, ha mozognak annyit, amennyit számukra az egészségügyi ajánlások javasolnak.

Habár széles körben ismert, hogy a rendszeres, közepes erősségű testmozgás csökkenti a szívbetegség, az agyvérzés és számos krónikus betegség, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, érdemes azt is hangsúlyozni, hogy a testmozgásnak pozitív hatása van az egészségügyi költségekre is, nyilatkozta Khurram Nasir, a tanulmány (Economic Impact of Moderate–Vigorous Physical Activity Among Those With and Without Established Cardiovascular Disease: 2012 Medical Expenditure Panel Survey) utolsó szerzője.

A tanulmány egy 2012-es egyesült államokbeli nemzeti felmérés adatai alapján készült, amit 26 000 fő körében végeztek (a résztvevők 18 évesnél idősebbek voltak, és kizárták az alacsony testsúlyúakat, a terheseket és azokat, akik nem voltak képesek legalább 10 lépést megtenni egyszerre). A felmérés során a kardiovaszkuláris betegséggel nem rendelkezők fele, míg a kardiovaszkuláris betegek harmada számolt be arról, hogy mozog annyit, amennyi közepes erősségű testmozgást számára az egészségügyi ajánlások javasolnak.

A vizsgálatban részt vevő, kardiovaszkuláris betegségekben (szívkoszorúsér-betegség, agyvérzés, szívinfarktus, aritmiák, perifériás artériabetegség) szenvedők esetében nagyobb volt az egészségügyi költség, mint az egészségesek esetén, azonban azok a kardiovaszkuláris betegek, akik mozogtak annyit, amennyi az ajánlásokban szerepel, átlagosan több mint 2500 dollárral (665 000 Ft) kevesebbe kerültek az egészségbiztosítónak, mint azok, akik nem teljesítették az ajánlásokat.

A vizsgálatban részt vevőket aszerint is csoportosították, hogy mennyi kardiovaszkuláris rizikótényezővel rendelkeznek (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, diabétesz, dohányzás, elhízás). A legegészségesebbek esetén, akik nem rendelkeztek szívbetegséggel és maximum egy kardiovaszkuláris rizikótényezőjük volt, a rendszeres testmozgás az éves orvosi kiadást 500 dollárral csökkentette. Azonban a szívbetegséggel vagy agyvérzéssel diagnosztizált, nagy kockázattal bíró csoportban is sokkal kisebb volt a hospitalizáció esélye, alacsonyabb a sürgősségi ellátás igénybevétele és kevesebb a gyógyszerfogyasztás, amennyiben az illető rendszeres testmozgásban vett részt.

A kutatók hangsúlyozták: ha csak a fizikailag inaktív kardiovaszkuláris betegek ötöde elkezdene eleget mozogni, a nemzet már akkor is milliárd dollárra rúgó összeget takaríthatna meg. Mint Nasir kifejti, egyértelmű az üzenet a betegek felé: nincs jobb orvosság a betegségkockázat és az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében, mint a fizikai aktivitási szint optimalizálása.

A kardiovaszkuláris egészség megőrzése érdekében az American Heart Association ajánlása szerint heti 5 napon keresztül legalább napi 30 percnyi közepes erősségű aerobik aktivitást, vagy heti 3 napon keresztül legalább 25 percnyi nagy erősségű aerobik aktivitást, illetve e kettő kombinációját érdemes végeznünk. A közepes erősségű aerobik aktivitás enyhe izzadást okoz, és csak enyhén növeli a légzési és szívfrekvenciát – ilyen mozgásforma a gyors gyaloglás, a fűnyírás vagy a takarítás nehezebb munkái. Nagy erősségű aerobik aktivitás pl. a futás vagy az úszás. A tanulmány szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a szívbetegek vegyék igénybe az őket kezelő egészségügyi személyzet segítségét a testgyakorlási célértékek eléréséhez.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink