hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A kormányzat támogatását kérik a Budapest egészségtervhez (Bővítve!)

A fővárosi önkormányzat közzétette és az egészségügyi államtitkárságnak is eljuttatta a Budapest egészségtervet, bízva a támogatásában, jelentette be Szentes Tamás főpolgármester-helyettes kedden Budapesten.

Szentes Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: az ország egyetlen népegészségügyi karán, a Debreceni Egyetemen készült dokumentumot a Fővárosi Közgyűlésben az ellenzéki politikusok és a város vezetői egyaránt támogatták, és úgy döntöttek, hogy azt a közvélemény számára is elérhetővé teszik: a bemutatására kedden konferenciát is szerveztek.

A főpolgármester-helyettes hozzátette, bízik benne, hogy az államtitkárság támogatja a tervet, és a megvalósításához szükséges eszközöket és forrásokat a rendelkezésükre bocsátják.

Huszár András, a Főpolgármesteri Hivatal egészségügyi és szociálpolitikai főosztályának vezetője megjegyezte, a konferencia szervezésekor még azt remélték, hogy ekkora feláll az Országos Népegészségügyi Intézet (ONEI). Most abban bíznak, hogy november elsejével megalakul az új népegészségügyi intézmény, amely segítheti a fővárosi koncepció megvalósítását.

Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a fővárosnak sokkal szélesebb körű lehetősége van a népegészségügyi beavatkozásra, mint korábban gondolták. Ehhez viszont az önkormányzaton belüli hivatali struktúrák együttműködésére, továbbá elkötelezett városvezetésre van szükség, amely cselekedni akar.

Velkey György (Fidesz-KDNP), a főváros egészségpolitikai és szociális bizottságának elnöke hozzátette: a program sikere nem csupán az eszközök és források biztosításán múlik, megvalósításában az összefogás kiemelt fontosságú. A városvezetéssel együtt kell működniük a kerületeknek, a minisztériumnak, a leendő ONEI-nek, a kórházaknak és orvosoknak egyaránt.

Ádány Róza, a Debreceni Egyetem népegészségügyi karának dékánja kifejtette: a fővároson belüli egészségügyi állapotokban súlyos egyenlőtlenségek mutatkoznak. A születéskor várható élettartamot tekintve a legkedvezőbb helyzetben lévő kerületben lakó nők 7,7 évvel élnek tovább, mint a legkedvezőtlenebb helyzetű kerületben lakók. Ugyanez a különbség a férfiak születéskor várható élettartarmában 6,1 év.

A terv kidolgozását irányító professzor felhívta a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európára kidolgozott egészségstratégiájára, és azt mondta: annak ajánlásait alapul véve, a fővárosi és az országos népegészségügyi akciókkal összehangoltan haladéktalanul kerületi egészségügyi profilokat kell készíteni. Mindezek alapján pedig kerületspecifikus népegészségügyi intézkedéseket kell tenni.

Arra is kitért, hogy a fővárosnak vannak nem kerületspecifikus, közös gondjai is. Ilyen például, hogy a fővárosi nők az összes daganatos megbetegedés gyakorisága, illetve az azzal összefüggő halálozás tekintetében is jóval kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a vidéken élő nők. A professzor szerint ennek oka a felelőtlen "egészségmagatartás". Példaként említette a nagy arányú dohányzást, illetve azt, hogy a fővárosban a "nagyivó" nők száma is jelentős.

Ádány Róza kiemelte: ami a fővárosban történik, az mindig mintaként szolgál a többi település számára is. Ezért bízik abban, hogy a most elkészített fővárosi egészségterv az ország többi települését is segíti majd a helyi népegészségügyi stratégiák megalkotásakor.

(forrás: MTI)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink