hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kormány adja a pénzt, a többi a kórházakon múlik

A budapesti kórházberuházásoknak köszönhetően javulni fog az ellátás, de a kórházakon múlik milyen gyorsan készülnek el a fejlesztések – mondta Rétvári Bence a HírTV-nek.

Huszonnégy budapesti kórházat újítanak fel, a kiemelt státusznak köszönhetően gyorsabb lesz a hatósági ügyintézés. A százmilliárdos egészségügyi átszervezés lényege, hogy három nagy kórházi centrumot hoznak létre, Dél-Budán, Dél-Pesten illetve Észak-Pesten.

„Az idei évi költségvetésben ezeknek a forrása szerepel 40 milliárd forint értékben. A folytatásnak a 2018-as költségvetésben hasonló nagyságrendben ott van a fedezte. Innentől a kórházakon múlik, hogy ezeket a fejlesztéseket milyen gyorsan tudják lebonyolítani – mondta a HírTV-nek Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

– Tehát akkor elképzelhető, hogy jövőre már szép számban lesznek átadások?

– A kormányzat a fedezetet teljes mértékben biztosította, innentől a kórházon múlik, hogy milyen gyorsan tudja a beruházást véghezvinni. Aki gyorsabban tudja véghezvinni, annál hamarabb fog ez megtörténni. A fedezet rendelkezésre áll” – hangsúlyozta Rétvári Bence államtitkára.

A választási kampányban ugyanakkor várhatóan már ott lehetnek a fideszes politikusok egyes kórházak alapkő-letételénél. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a Hír TV-nek azt mondta, néhány beruházás már idén elindul majd.

– Én nagyon remélem, hogy a tervek szerint ez végig fog menni a rendszeren, és akkor az egész fővárosi ellátás egy nagyon korszerű helyzetbe kerül, amit a lakosság is egészen biztos, hogy érezni fog. És nagyon sok, ma bosszúságot okozó helyzetet fog tudni elkerülni az, akinek Budapesten kórházba kell mennie.

– Mikor lesznek az első átadások?

– Az első alapkő-letételek nyilván már ebben az évben el fognak kezdődni. Az, hogy a programok mikor fejeződnek be, az az építési kapacitásoktól és a különböző tendereljárásoktól függően néhány évbe telhetnek” – fogalmazott.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink