hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Klímavészhelyzetről és az EBP-ről is döntött a főváros

A Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén a főpolgármester, Karácsony Gergely javaslatára megállapította, hogy klímavészhelyzet áll fenn, és határozatban mondta ki, hogy szükségesnek látja az Egészséges Budapest Program (EBP)  továbbfejlesztését.

A főpolgármester elfogadott javaslatában az áll: "az éghajlat változása, a globális felmelegedés már jelenleg is komoly hatást gyakorol a mindennapi életünkre. Abban az esetben azonban, ha nem teszünk záros határidőn belül érdemi lépéseket a felmelegedés mértékének csökkentésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, a jövő generációival szembeni kötelezettségeinket ássuk alá". Karácsony Gergely kiemelte: "erkölcsi felelősségünk, hogy a gyermekeinkre és unokáinkra lehetőség szerint jobb, de semmiképp nem rosszabb állapotban hagyjuk a világot, mint ahogyan azt a szüléinktől és nagyszüleinktől megkaptuk mi magunk".

A Fővárosi Közgyűlés keddi határozatában elkötelezte magát, hogy a döntések meghozatala során elsőbbséget élveznek az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjai. A testület felkérte a főpolgármestert, hogy végeztesse el a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és a legalább többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok átvilágítását abból a szempontból, hogy azok működése pontosan miként hat az éghajlatváltozásra, ugyanis ennek ismeretében tud döntést hozni a közgyűlés arról, hogy milyen határidővel tűzhető ki a karbonsemlegesség, illetve a zöldenergiára való teljes átállás elérésére.

Arra is felkérték Karácsony Gergelyt, hogy vizsgáltassa felül a rendkívüli időjárási helyzetekre irányadó intézkedési terveket, valamint terjessze a közgyűlés elé a főváros klímaadaptációs és mitigációs intézkedési tervét, amely keretet ad annak, hogy a fővárosi önkormányzat átfogóan, a polgárokkal, az állami szervekkel, valamint a civil szervezetekkel és a gazdasági szereplőkkel együtt léphessen fel a klímavészhelyzettel szemben.

A Fővárosi Közgyűlés ugyancsak a főpolgármester kezdeményezésére határozatban mondta ki, hogy szükségesnek látja a kormány, a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok együttműködésében az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztését. A testület felhívta a főpolgármestert arra, hogy folytasson egyeztetéseket a kerületi önkormányzatokkal, valamint az érintett szakmai és betegjogi szervezetekkel az egészségügyi alapellátás helyzetéről, valamint terjesszen a Fővárosi Közgyűlés elé olyan intézkedési tervet, amely a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok együttműködésében, a fővárosi egészségügyi alapellátás egységes keretrendszerének kialakítására irányul a fővárosi polgárok azonosan magas színvonalú egészségügyi alapellátásának biztosítása érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy megindítja a Duna-parti építési szabályzatnak a III. kerület Duna-parti területére vonatkozó üteme második szakaszának tervezését, és ehhez kapcsolódóan a Római-parton, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre változtatási tilalmat rendel el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink