hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A jövő hét elejétől ismét kapható lesz a kisgyermekeknek szánt vakcina

A jövő hét elejétől ismét kapható lesz a gyógyszertárakban kisgyermekeknek való, influenza elleni oltóanyag - közölte az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI).

Amint azt az ÁNTSZ a MedicalOnline-on megerősítette, a patikákban hiánycikk a kifejezetten kisgyerekeknek való, influenza elleni kombinált oltóanyag. A gyártó cég, a Sanofi vezetője a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta: valóban elfogytak a Magyarországra behozott készletek, utánrendelni pedig nem érdemes, mert a gyártás legalább hat hónapig tart.

Az OGYI a csütörtökön megkapott kérelmet - tekintettel az influenzaszezonra - soron kívül elbírálta, és engedélyezte a Vaxigrip Junior külföldről behozott injekcióinak forgalomba hozatalát.

"A forgalomba hozatali engedély jogosultjának tájékoztatása szerint a vakcina a jövő hét elejétől ismét kapható lesz a gyógyszertárakban" - tették hozzá.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdai közleményében hangsúlyozta: továbbra is azt javasolják, hogy a 6-36 hónapos gyermekeknek is kérjék a szülők az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól. Hangsúlyozták, hogy különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabb gyermekeknek, de őket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

Korábban az is kiderült, hogy az influenza elleni egyetlen támogatott, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, mivel ennek a forgalmazását a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette. Az ÁNTSZ azonban oldalunkon cáfolta az ingyenes vakcinák hiányáról szóló információkat. Mint mondták, ha egy-egy háziorvosnál mégis elfogyott, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnél lehet igényelni.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy hatféle háromkomponensű szezonális oltóanyag is vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintért.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága közölte: az állam a kockázati csoportba tartozók (65 év felettiek, krónikus betegek) részére a háziorvosi szolgálaton keresztül ingyenesen biztosítja a szezonális influenza elleni vakcinát, 1,3 millió adagot. A tárca is megerősítette, hogy a gyógyszertárakban több, szezonális influenza elleni vakcina is kapható.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés