2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A jövő ágazata az egészségügy

A jövő ágazata az egészségügy, amely most stratégiailag is a legfontosabb, mondja a Magyar Nemzetnek Botos Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritája.

A vírus elleni harcban összefogásra, nagyobb állami aktivitásra, szervezettségre van szükség, és sok pénzre, amit alapvetően a saját közösségünktől, így többek között a bankszektortól várhatunk. Ebbe az irányba mutat a kormány döntése a két új, grandió­zus pénzügyi alap kialakításáról is – véli Botos Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritája, aki az Antall-kormány pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, 1992-től pedig az Állami Bankfelügyelet elnöke volt. A szakember szerint a jövő ágazata az egészségügy, amely most stratégiailag is a legfontosabb.

(...) A múlt hét végén egy 663 mil­liárdos járvány elleni védekezést szolgáló és egy 1345 milliárdos gazdaság-újraindítási alap létrehozását jelentette be a kormány.

– A nagyszabású intézkedések közül az 1345 milliárdos gazdaságújraindítási alap teljes egészében kormányzaton belüli átcsoportosításokból gazdálkodik majd. Ennek részleteit csak a rövidesen várható bővebb tájékoztatás alapján lehet majd látni. Egyelőre nehéz felmérni, honnan lehet majd átcsoportosítani a szükséges összegeket, hiszen már eleve probléma lesz a pénzeszközök, főként az adóforintok beérkezésével. A kormányzat a gazdaság élénkítése céljából már korábban elengedte a nagy rendszerekbe befolyó pénzek, járulékok egy részét, és most ilyen típusú kedvezményeket helyezett kilátásba. Szerencse, hogy az EU enyhített a deficitszabályon, így ha szükséges, a kormány túllépheti az államháztartási hiány GDP-arányos háromszázalékos korlátját. Az állampapír-kibocsátások esetén pedig nagy mennyiségben jegyezhetnek le a bankok, és ezzel az állam máris visszaad valamit a hitelintézeti szektornak az elvesztett lehetőségeikből. (...)

A húsvét talán megdobja majd a fogyasztást, de mit lehet tenni azt követően?

– Az első feladat mindenképpen a járvány terjedési görbéjének lenyomása. Az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszert nem szabad kitenni olyan katasztrofális támadásnak, mint ami az olaszoknál vagy a spanyoloknál bekövetkezett. Sürgősen bővíteni kell az eszköz-állományt, a kórházi kapacitásokat. A kormányzat ebben lépett és a jövőben is lépni fog. Ha nem is kapunk több pénzt Brüsszeltől, legalább hamarabb jönnek az átutalások, és a felhasználást kevésbé korlátozzák, amennyiben a vírus elleni küzdelem úgy kívánja. Elég is volt a túlzott bürokráciájukból! Az egészségügyi szektor most stratégiai fontosságú és a jövőben is az lesz. Még ha ezt a vírus elleni ütközetet meg is nyerjük, a háború csak most kezdődött.

Kinek jut ideje bábáskodni az új stratégiai ágazat születésénél?

– Az egészségügy már ma is straté­giai ágazat, a jövőben az egészségipart kell teljes gőzzel építenünk. Saját kötszer- és orvosisegédeszköz-gyártásra van szükség. Volt már kiváló egészségügyi berendezéseket gyártó nagyvállalat Magyarországon, a Medicor. Érdemes lenne újra fellendíteni ezt az iparágat. A legszűkösebb keresztmetszet azonban az emberi erőforrás. Az egyszeri, nagyobb összegű jutalom komoly támogatás az ott dolgozóknak, de mielőbb meg kell valósítani a bérek felzárkóztatását is. Összefogásra, nagyobb állami aktivitásra, szervezettségre van szükség, és sok pénzre, amit alapvetően a saját közösségünktől várhatunk. A győzelemre pedig minden esélyünk megvan.

A teljes interjú

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés