hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egyenlő esélyeket kérnek a gyártók

Nyílt levélben kérnek egyenlő esélyeket a közbeszerzéseknél a kormánytól a magyar orvostechnikai ipar meghatározó szereplői, jelentette be Kern József, a Diagon Kft. ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten egy egészségügyi konferencián.

Kern József kiemelte: azt szeretnék, hogy "ne lehessen úgy kiírni egy tendert, hogy csak egy külföldi multi tudjon elindulni". Nem az EU-szabályozást akarják akadályozni, hanem a magyar termékek elleni diszkrimináció megszüntetése érdekében fogtak össze, tette hozzá.

A nyílt levelet a Világgazdaság "Egészségipar Magyarországon – kitörési pont vagy félrekezelt ágazat?" című konferenciáján is kiosztották. Az aláíró nyolc magyar tulajdonú vállalat olyan egészségügyi termékek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, mint például a diagnosztikai berendezések, protézisek, kórházi műszerek. Ezek, mint fogalmaztak, bizonyítottan kiállják a versenyt a multinacionális cégek hasonló gyártmányaival. Ennek ellenére vállalataik a magyarországi pályázatokon rendre háttérbe szorulnak, tették hozzá.

A magyar gyártók úgy látják, gyors kormányzati cselekvésre van szükség, hiszen az állami kezelésbe vont korábbi megyei és városi kórházak a jövő évtől kezdve központi közbeszerzéssel szerezhetik be az orvostechnikai termékeket. "Ha ezeken a pályázatokon a magyar cégek nem tudnak eséllyel elindulni, egy fontos, tudásalapú termelő iparág mehet tönkre vagy sorvadhat el Magyarországon", írták Szócska Miklós egészségügyi és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárnak címzett levelükben.

A levelet aláíró gyártók a jelenlegi piaci átlagárnál olcsóbb termékeket, a beteg várólisták csökkentését ígérik, cserébe a kormánytól a nemzetközi konkurenciáéval egyenlő esélyeket, és igazságos versenyfeltételeket kérnek a kórházi beszerzések szabályozása során. Úgy vélik, ezáltal több milliárd forintos költségmegtakarítást lehetne elérni, s a 30-40 milliárd forintnyi import kiváltásával több száz új, termelő munkahely jöhetne létre Magyarországon.

A nyílt levelet a legnagyobb magyar tulajdonú egészségipari gyártók, a 77 Elektronika Kft., a Diagon Kft., a Mediagnost Kft., a Sanatmetal Kft., az Innomed Medical Zrt., a Controll-X Medical Kft., a Mediso Kft. és a Medicor Diagnosztika Kft. vezetői írták alá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink