2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A járvány tetőzése után még jön a plató... (Bővítve!)

Korábbi modellszámítások alapján várják a szakemberek május 3-ra a hazai járvány tetőzését. Addigra kell az egészségügynek minden tekintetben felkészülnie – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Szemben a korábban tapasztaltakkal, ezen a hétvégén nem nőtt jelentősen a hazai fertőzöttek száma és a fővárosban sem tapasztalt a rendőrség szabályszegéseket. Jelenleg 1984 fertőzöttet tartunk nyilván, 267-en már meggyógyultak. Pillanatnyilag 811 személyt ápolnak kórházban és 60-an vannak lélegeztetőgépen.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban tegnap a mentők segítségével megtörténtek az újabb mintavételek, 267 lakót és 47 dolgozót teszteltek újra, holnapra meg is lesznek az eredmények, jelezte Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint az otthonban 223 fertőzöttet tartanak nyilván; 19 dolgozó érintett és eddig 23 személy vesztette életét. A kerülettől és fővárostól megkapott dokumentáció alapján annyi bizonyos, hogy legalább 1 hétig nem volt jelen az intézetben orvos, a vizsgálatot tovább folytatják. Mint kiderült, már az ország 19 idősotthonában ütötte fel a fejét a vírus kisebb vagy nagyobb mértékben, közülük 8 budapesti székhelyű.

 

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a Pesti úti idősotthon vezetője a fővárosi főjegyzőhöz címzett e-mailjében "cáfolja az orvosi ellátással kapcsolatban megfogalmazott hamis vádakat". Skultéti József intézményvezető - a koronavirus.budapest.hu oldalon hétfőn közzétett - e-mailjében azt írta: "intézményünknek a járványveszélyt megelőzően és a járvány időszakában is mindvégig volt főállású orvosa", "az ellátottak ápolása, a szolgáltatóval kötött szerződésnek megfelelően az orvosi felügyelet mindvégig biztosított volt".

Facebook-oldalán a főpolgármester az üggyel kapcsolatban hétfőn úgy fogalmazott: "hazugságokra tényekkel, politikai rágalmakra dokumentumokkal válaszolunk - már megint". Karácsony Gergely a járvány elleni védekezés szempontjából "meglehetősen aggasztónak nevezte, hogy a "tisztifőorvos asszonyt is politikai szerepbe kényszerítik". Azon a napon, amikor Müller Cecília szerint "nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, az intézménnyel szerződésben álló háziorvos éppen az idősotthon lakóit és ellátottjait tesztelte pont a Pesti úton". A tisztiorvosi szolgálat helyett dolgozott, a kormányhivatal helyett a főváros által biztosított tesztekkel - tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy később az orvos is a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatta, amikor viszont a tisztiorvosi szolgálat utasítására végeztek rajta tesztelést, akkor azt elrontották, amiről csak egy hét késéssel értesítették az intézményt. "Ha valami felelőtlenség, hát ez az. És az a felelős hozzáállás, hogy amikor az orvos karanténba került, azonnal intézkedtünk a pótlásáról" - írta a főpolgármester, majd hozzátette: minden egyéb hamis vádra válasz a Pesti úti idősotthon vezetőjének a főjegyzőnek e-mailben elküldött jelentése.

(MTI)

Mivel sokakat érdekel, miként alakulhat a járvány lefolyása, Müller Cecília közölte, a miniszterelnök által is említett május 3-ai időpontot már korábban, különféle modellszámítások alapján készült becsléssel határozták meg a szakemberek a járvány tetőzésének lehetséges dátumaként. Az országos tisztifőorvos szerint ez azonban még nem jelenti azt, hogy "kifelé megyünk a járványból", a tetőzést ugyanis egy plató követi, amikor egy ideig ugyanannyi új fertőzést regisztrálnak. Nem tudjuk, meddig tarthat a plató, de épp ez az, amire terveztek már korábban is, erre készülnek fel az egészségügyi ellátók eszközökkel és a megfelelő létszámú személyzet biztosításával is.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján arról is beszélt, hogy mintegy 1600-an jelentkeztek önkéntes egészségügyi munkára, s  267 személlyel már szerződést is kötöttek erre a feladatra. Mint jelezte, a járványban azokat is képezni kell, akik most is a rendszerben vannak. Eddig 13 393-an regisztráltak a képzési oldalon. 2822 orvos, 8803 ápoló és 659 önkéntes meg is kezdte tanulmányait, s jelentős számban már sikeres záróvizsgát is tettek úgy, hogy napi munkájuk mellett vállalták a ráképzést.

Kérdésekre válaszolva elhangzott még, hogy a vírus jellemzően nem terjed vízzel, szennyvízből azonban már kimutatták, ezért is fontos az egyéni védőfelszerelés a szenyvízkezeléssel foglalkozók esetén. Légkondicionálókon keresztül az országos tisztifőorvos nem tartja kizártnak a terjedést, de mint mondta, ez nem jellemző. Ha a szokásos karbantartásról nem feledkeznek meg, akkor – a súlyos fertőzöttek kivételével – e berendezések használata sem jelent nagyobb kockázatot.

Az Országos Mentőszolgálat védőruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelését kezdik meg a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában (MTI/Kovács Tamás)
Az Országos Mentőszolgálat védőruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelését kezdik meg a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában (MTI/Kovács Tamás)

 

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés