hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A hálapénz tartja életben az egészségügyet?

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége elítéli a kikövetelt hálapénzt, ám arra hívja fel a figyelmet, hogy ma részben éppen a paraszolvencia tartja életben az egészségügyet.

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott állásfoglalásban arra emlékeztet, hogy a hálapénzt Magyarországon a szocializmus hozta létre, ám azt „sajátságos kapitalizmusunk húsz év alatt sem tudta megszüntetni”.

Felidézték azt is, hogy a hálapénz Magyarországon 1947 előtt ismeretlen fogalom volt, és azt a szocialista bérgazdálkodás hozta létre, amikor bizonyos foglalkozások esetén a bért úgy határozták meg jó néhány foglalkozásnál – például az orvosoknál, ápolóknál, fodrászoknál, pincéreknél –, hogy számításba vették a hálapénz, illetve a borravaló mértékét.

Hozzátették: az egészségügyi bérezés esetén ez így van ma is.

Arra is rámutattak, hogy az egészségügyön belül ott alakultak ki a hiányszakmák, ahol nem volt, vagy nem volt elegendő paraszolvencia. Azaz a hivatástudaton túl, csak a hálapénz volt képes megállítani az orvosok, ápolók tömeges elvándorlását bizonyos szakmákból, s hiánya pedig – a pályaválasztás és az elvándorlás révén – hiányszakmákat idézett elő – írták.

A szervezet Pusztai Dezső elnök és Balaton Péter titkár által jegyzett állásfoglalásában úgy fogalmaztak: „a magyar egészségügy működőképességét napjainkban a betegek által adott hálapénz és a beszállítók felé fennálló 100 milliárdot meghaladó tartozás tartja életben”.

Mint írták, ezen késedelem nélküli, nem tüneti, hanem oki kezeléssel lehet változtatni.

 - MTI -

hirdetés

Könyveink