hirdetés
2020. február. 28., péntek - Ákos, Bátor.
hirdetés

 

Tudomány

A gyorsan felszívódó szénhidrátok növelhetik a nők szívkockázatát

Nagyobb a koronáriabetegség kockázata azoknál a nőknél, akik sok nagy glikémiás indexű, gyorsan felszívódó szénhidrátot, például fehér kenyeret vagy cukros ételt esznek – közölték hétfőn megjelent tanulmányukban olasz kutatók.
hirdetés
Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett vizsgálat a koronáriabetegségek emelkedett kockázatát mutatta ki nőknél – férfiaknál azonban nem – akkor, ha étrendjük gazdag volt nagy glikémiás indexű ételekben. A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.
 
A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy minden nagy szénhidráttartalmú diéta emeli a vércukorszintet és az ártalmas vérzsírok, a trigliceridek szintjét, miközben csökkenti a védő (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal növeli a szívbetegségek kockázatát. A különféle szénhidrátoknak azonban eltérő hatásuk van a vércukorszintre, nagyobb terhelést jelentenek, a vércukorszint kiugrását okozzák a nagyobb glikémiás indexű ételek.
 
Sabina Sieri és munkatársai 47 749 felnőttet, ezen belül 15 171 férfit és 32 578 nőt kérdeztek ki felmérésükben. A személyeket átlagosan 7,9 évig követték, és ezalatt 158 nőben és 305 férfiban alakult ki koronáriabetegség.
 
Az elemzésben 4–4 csoportra osztották a résztvevőket az elfogyasztott szénhidrát mennyisége alapján. A felső negyedbe tartozó, legtöbb szénhidrátot fogyasztó nőknél nagyjából kétszeres volt a szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet ették, vagyis az alsó negyedbe tartoztak. Amikor a szénhidrátokat tovább csoportosították alacsony és magas glikémiás indexű kategóriákba, a különbség még nagyobbnak mutatkozott.
 
Az étrendjük alapján a legnagyobb glikémiás terhelésű nők csoportjában a szívbetegség kockázata 2,24-szer volt nagyobb, mint a legkisebb terhelésű nők csoportjában. A férfiaknál ilyen összefüggés nem mutatkozott. A nemek közötti különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a nők és a férfiak eltérő módon bontják le a cukrokat és a zsírokat, és azok felszívódása is különböző.
 
MTI / PslGroup
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink