hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A férfi kora sem mindegy

Az idősebb férfiak spermáiból létrejövő embriók lassabban növekszenek, és a spermák több genetikai mutációt is hordoznak, írja a HáziPatika.

A vizsgálat során 527 pár 3532 darab embrióját vizsgálták meg és azt vették észre, hogy az 50 év feletti férfiak spermájával létrehozott embriók 35 százalékkal lassabban fejlődtek, mint azok, amik 35 év alatti férfiak spermájából keletkeztek. De azt is kimutatták, hogy az idősebb férfiak spermái hajalmosabbak DNS-hibákat okozó mutációk kialakítására. Az idősebb férfiaktól származó spermák minden egyes sejtjében ugyanis abnormális számú kromoszómát találtak: túl sokat vagy túl keveset. Az aneuploidia is hozzájárul ahhoz, hogy a spermiumokból rendellenességet hordozó embriók fejlődjenek ki.

Ráadásul a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az 50 feletti férfiak termékenységi mutatói fiatalabb társaikhoz képest erősen lecsökkennek: míg a legfiatalabb, 25-30 év közötti férfiak termékenységi rátája 87,7 százalék volt, addig a legidősebbeké 46 százalék – írja a Daily Mail nyomán a HáziPatika.

 

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink