hirdetés
2020. augusztus. 13., csütörtök - Ipoly.
hirdetés

 

A felnőtt és a gyermek agy lehetőségeinek kombinálása

Idegkutatók először nézték meg képalkotó berendezésekkel, hogy milyen az LSD-t fogyasztó emberek agya. Az eredmények szerint a pszichedelikum felszabadítja az agyat, ami a szer hatása alatt egységesebb rendszerként működik.

hirdetés

Az Imperial College London kutatói által vezetett vizsgálat eredményei szerint míg az agy normál üzemmódban úgy működik, mintha több, egymástól független hálózat alkotná, és a különböző kompartmentek egymástól függetlenül végzik a különböző funkciókat (pl. látás, mozgás, hallás), a lizergsav-dietilamid (LSD) hatására ezen hálózatok szeparáltsága megszűnik, és egy jóval egységesebb rendszer jön létre.

A kutatást vezető Robin Cahart-Harris nyilatkozata szerint az a működésmód, ami LSD hatására létrejön, sok szempontból a kisgyermek agyának működésére emlékeztet, ami szabad és mesterkéletlen, így a gyermek hatalmas érzelmekre képes és szárnyalni tud a képzelete.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben publikált kutatás (Neural correlates of the LSD experience revealed by multimodal neuroimaging) többek között azt is kimutatta, hogy amikor az önkéntesek LSD-t kaptak, a vizuális információfeldolgozásban nemcsak a vizuális kéreg vett részt, hanem számos egyéb agyterület is, ami magyarázhatja az LSD által módosult tudatállapotra jellemző komplex hallucinációkat, teszik hozzá a kutatók. A bevonódott agyterületek mennyisége összefüggött azzal, hogy az önkéntesek milyen mértékűnek ítélték meg vízióik erősségét és komplexitását.

Cahart-Harris magyarázata szerint az élmény következtében a vizsgálati alanyok általános jólléte növekedett, és ez a drog egyéb hatásainak megszűnése után is fennmaradt, ami arra enged következtetni, hogy az LSD-t és a többi pszichedelikumot a jövőben különböző pszichiátriai betegségek kezelésére is használhatjuk – a kutató megemlítette, hogy a szer különösen hasznos lehet a negatív gondolati mintákkal járó mentális betegségek, így pl. a depresszió vagy az addikció kezelésére.

Mint a kutatásban részt vevő David Nutt hangsúlyozta, először nyílt arra lehetőség, hogy megnézzük, mi is történik valójában az aggyal a pszichedelikus állapotban, és megérthessük, mi az oka, hogy az LSD olyan óriási hatással bír az öntudatosságra – mindennek óriási hatása lehet a pszichiátriára, tette hozzá a neuropszichofarmakológus professzor.

Az integrált vagy egységesült agyi működés kialakulása a pszichedelikus élményre gyakorta jellemző egó-feloldódást is magyarázhatja, amikoris az illető nem elkülönült énként éli meg saját magát, hanem úgy érzi, kapcsolódik a többi emberhez és a természethez is. Ezt az élményt némelyek spirituálisként írják le, és ez állhat annak hátterében is, hogy a jóllét érzése a szer szervezetből való kiürülése után is fennmarad.

Az Imperial College London kutatóinak munkáját a Beckley Foundation finanszírozta (a brit alapítvány olyan tudományos kutatásokat támogat, amelyek célja a pszichoaktív anyagok lehetséges orvosi felhasználásának feltárása), továbbá közösségi támogatásban is részesültek (crowdfunding). A 20 egészséges önkéntes felváltva LSD-t (75 μg) és placebót egyaránt kapott, és agyukat fMRI-vel és magnetoenkefalográffal vizsgálták.

A kutatók egy másik tanulmányukban azt a kombinált hatást elemezték, amit az LSD és a zene a parahippokampuszra kivált. A European Neuropsychopharmacology-ban megjelent írás (LSD modulates music-induced imagery via changes in parahippocampal connectivity) eredményei szerint az LSD és a zene kombinálása azt eredményezte, hogy a vizuális kortex több információt kapott a parahippokampusztól, a mentális képzeletért és a személyes memóriáért felelős agyrésztől. A parahippokampusz és a vizuális kortex közötti kommunikáció növekedésével a vizsgálati alanyok egyre több komplex vízióról számoltak be (pl. múltjuk különböző helyszínei tűntek fel elméjük szeme előtt). Mendel Kaelen, a tanulmány vezető szerzője szerint értő kezekben a zene és az LSD hatalmas erővel bíró terápiás kombináció lehetne pl. depresszió esetén. Mindehhez Amanda Feilding, a Beckley Foundation igazgatója azt is hozzáfűzte, hogy az LSD-nek nemcsak a terápiás potenciálja óriási, de abban is segíthet, hogy közelebb jussunk az emberi tudat megértéséhez.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink