hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A chipsadóból csak havi tízezer jutna az orvosoknak

Július 15-én a rezidensek bérezésével kapcsolatos bejelentést tett Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Ajánlata szerint amennyiben erre igényt tartanak, úgy a 2011-ben rezidensként dolgozni kezdő orvosjelöltek fizetésükön felül százezer forintos ösztöndíjban részesülhetnek.

Az Intézet a Demokratikus Alaternatíváért (IDEA) elemzése szerint az ilyen szabályozás a tárgyalt forráshiányos ágazatban nyilvánvalóan nem oldja meg a problémákat, amely közül a hálapénz legitimitása, valamint a munkahelyi körülmények fenntarthatatlansága a legfontosabbak. Nyilvánvalóan már a fenti bejelentést megelőzően is problémát okozott az egészségügyi szakemberek külföldre távozása. Utóbbi esetében a közpénz nem a közösség javát szolgálta, továbbá orvoshiányt is okozott a tömeges migráció. Az érem másik oldala viszont, hogy az intézkedés korlátozta a személyes szabadságot.

Az azóta eltelt időszakban életbe lépett az Európai Unió munkaerő-direktívája, amely felerősítette a magyar egészségügyi rendszer orvosaira és szakdolgozóira egyaránt nehezedő migrációs nyomást.

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke, Papp Magor jelezte, hogy a rezidensek maradnának, ha az állam javítani tudna a feltételeken. A várhatóan továbbgyűrűző adok-kapok játékban azonban sok múlik azon, hogy a röghöz kötés feltételével kiegészített 100 százalékos bérkompenzáció a rezidensek mekkora hányada számára jelenti a feltételek valódi javítását. A kiegészített bér – annak ellenére, hogy eléri az MRSZ elnöke által megadott lélektani határt – ugyanis bebetonozhatja a jelenlegi viszonyokat az egészségügyben. Emellett nem tudni semmit az ugyancsak a beígért csomagban szereplő egészségügyi életpályamodellről sem.

Nyilvánvaló tény, hogy a jelenlegi helyzet tartós megoldása csak többletforrások bevonásával lehetséges, ebből a szempontból az egészségügy azonban mostohagyerek maradhat. A többletforrás megteremtésének esélye alacsony, mivel az egyébként is válsággal sújtott időszakot a kormány mélyítette az egykulcsos adóval, és jelenleg a bevételkiesés okozta költségvetési lyukakat próbálja befoltozni a kabinet. Szócska Miklós ugyan egy ideig a köznyelvben chipsadóként ismert új teherből befolyó összeget kifejezetten az egészségügyi bérek javítására szánta, az azonban korántsem biztos, hogy a pénzek sorsáról tényleges döntés született.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés