2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

A bronchiolitis kezeléséről

Mostanáig, a két éven aluli gyermekek virális bronchiolitisének kezelésében egyértelműen az volt elfogadott, hogy a hipertóniás konyhasóoldatot kombinálni kell hörgőtágítóval, mert önmagában, e töménységben, a porlasztott NaCl bronchospazmust válthat ki. A San Antoniói Egyetem orvosainak retrospektív vizsgálata ezt az evidenciát elsőként kérdőjelzi meg.

Összesen 444 betegben alkalmazták a porlasztóval adagolt 3 százalékos konyhasót, s közülük 377 esetben (85%) csak önmagában adagolták a hipertóniás NaCl-ot. E kezelteknek sem a beadás előtti 4 órán belül, sem utána nem adtak hörgőtágítót. Ebben a csoportban összesen 4 mellékhatást észleltek, amelyek egy bronchospazmus kivételével enyhék voltak.

A vizsgálók szerint még feltétlenül szükség van további hasonló vizsgálatokra ahhoz, hogy a jelenleg evidenciaként kezelt kombináció helyett biztonsággal alkalmazható legyen a hipertóniás konyhasó önmagában a 2 éven aluli gyermekek virális bronchiolitisének kezelésében.

(Forrás: Pediatrics. Published online August 16, 2010.)

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.