hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

„A bizalomerősítés béremeléssel kezdődik”

Olyan kiégettek az egészségügyi dolgozók, hogy "kenőanyag" nélkül ellenállnak mindenféle átalakítási kísérletnek – idéz egy figyelmeztetést a Napi.hu a lap egészségügyi konferenciájáról.

A magyar lakosság egészségi állapotához képest kevesen fekszenek kórházban, mert a kapacitásszabályozás lenyomja a kórházi felvételek számát, tehát egyáltalán nem igaz az a közvélekedés, hogy túlhospitalizáljuk a betegeket - állította a konferencián Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ugyanakkor azt is ténynek nevezte, hogy sokan túl hosszú ideig maradnak kórházban, mert a szociális ellátórendszer hiányosságai miatt nincs hova hazaengedni őket.

A magyar egészségügy egyik nagy betegsége az esélyegyenlőtlenség, ami a leginkább rontja a mortalitási statisztikákat. Ennek a felszámolását vette célba az alapellátás fejlesztése, de az eredményekre minimum évtizednyit várni kell.

Előadásában  kitért arra is, hogy forrásbővítésért kiált az adósság növekedése, az elmúlt hónapban újabb ötmilliárddal nőtt a kifizetetlen számlák összege, s ez nem is változik érdemi beavatkozás nélkül. A munkatársak súlyosan alulfinanszírozottak, ami a túlmunkával együtt kiégéshez vezet. A súlyos erőforráshiányban lemerevedett az ápolói és az orvosi kar, a saját létük stabilizációjáért küzdenek, ebben az állapotban ellenállnak a reformoknak. A bizalomerősítés béremeléssel kezdődik, nagyon fontos ezt a kenőanyagot hozzáadni rendszerhez, hogy együttműködésre késztessük a dolgozókat - fogalmazott Velkey.

Az adósságtermelés kapcsán a kórházi menedzsmentre hárított felelősségről pedig úgy vélte, a kórházvezetésnek legelső sorban a betegek lehető legeredményesebb ellátását kell biztosítani, gondoskodni kell a munkatársakról, s csak ezután jöhet az optimális erőforrás gazdálkodás – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink