2021. december. 08., szerda - Mária.
hirdetés

 

"Új szakaszba került az MTA és a kormány kapcsolata"

7,3 milliárd forint beépülő forrással emelkedhet jövőre a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetési támogatása, jelentette be az MTA 194., rendes közgyűlése alkalmából tartott online sajtótájékoztatón az Akadémia elnöke.

A kormány és az MTA közötti megállapodás nyomán – amennyiben azt az Országgyűlés is megszavazza – 53 százalékkal nő az Akadémia számára a központi büdzséből származó forrás.

Freund Tamás szerint mindez azt jelzi, hogy az elmúlt évek vitái után új szakaszba került az MTA és a kormány kapcsolata. Azt is mutatja, hogy az új akadémiai vezetés programja nem csak az őt megválasztó tagság, hanem a kormányzat támogatását is élvezi.

Mint azt az Akadémia elnöke elmondta, a megszerzett növekmény mintegy felét az új programokra, másik részét a meglévő feladatokra, programokra és működésfejlesztésre fogják fordítani. Az újdonságok között a tudományos tanácsadás és ismeretterjesztés intézményesítését, a Középiskolai MTA Alumni Program támogatását, a három nagy tudományterületen egy-egy nemzeti program (magyar nyelv, agykutatás, fenntartható fejlődés és technológia) elindítását és a köztestületi működést segítő elektronikus szolgáltatások fejlesztését említette.

A többletforrások további 18-18 százalékát egyrészt az állandó akadémiai feladatokra – EISZ, MTMT, könyvtári szolgáltatások, határon túli tudományosság, Művészeti Gyűjtemény, könyv- és folyóiratkiadás, nemzetközi tagdíjak – fordítják, másrészt a bevált, sikeres és folytatandó programok, mint a Bolyai-, Vendégkutatói és Lendület ösztöndíjak, valamint a Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program erősítésére szánják.

A köztestületi intézmények fejlesztését, elsősorban az illetmények értékállóságát egy 12 százalékos költségvetési bevételnövekménnyel fogják biztosítani. Külön kezelik a székházrekonstrukció első ütemére betervezett 15 milliárd forintot, amiről még folynak a tárgyalások. A bicentenárium előkészítésére és megünneplésére évi 100 millió forintot terveznek saját forrásból, ami természetesen nem teszi ki az ünnepségsorozatra fordítandó teljes összeget.

(forrás: MTA)

cimkék

MTA
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink