hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

"Páratlan egészségügyi fejlesztést enged a gazdasági teljesítmény"

A kedvező gazdasági lehetőségek a magyar egészségügy történetében páratlan fejlesztési program végrehajtását teszik lehetővé, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Budapesti Szent Ferenc Kórház új épületszárnyának alapkőletételén.

A miniszter, a II. és a III. kerület fideszes országgyűlési képviselője közölte, az eddigi vidéki kórházfejlesztések után most a fővárosra és környékére helyeződik a hangsúly, a kabinet Egészséges Budapest Programjának keretében ugyanis az ország központi régiójának 26 intézménye újulhat meg. A kormány a következő három évben 70 milliárd forint forrást biztosít a fővárosban és agglomerációjában található kórházak fejlesztésére, mondta, hozzátéve, hogy a II. kerületi Budapesti Szent Ferenc Kórház ebben a programban több mint 3 milliárd forintos támogatással bővülhet 150 ágyas intézménnyé.

A támogatás legnagyobb részét, 2,7 milliárd forintot a kormány adja az intézménynek, míg további 500 millió forinttal az Európai Unió, 80 millió forinttal pedig a II. kerület önkormányzat egészíti ki a kórház 130 millió forintos saját forrását. A fejlesztésnek köszönhetően a kórház a jövőben az orvosi egyetem oktató intézményeként már kardiovaszkuláris rehabilitációt is folytathat.

Varga Mihály megerősítette a kabinet azon korábbi ígéretét, amely szerint a beruházás jövő év végére tervezett befejezését követően a régi épületrészek felújítása következik. Kitért arra is, a kabinet jól tudja, hogy rengeteg, a korábbi évtizedekben keletkezett gonddal kell szembenézni az egészségügyben. Szerinte azonban az elmúlt években sok olyan átalakítás történt, amelyek javították a betegellátás körülményeit, továbbá az egészségügyben dolgozók élet- és munkakörülményeit.

*

Az Egészséges Budapest Program keretében a kormány a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet fejlesztésére 352 millió forint támogatást nyújt, közölte Bóna Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken, sajtótájékoztatón. Ebből a pénzből megújul az intézmény eszközparkja és egy új épületrésszel is gazdagodik a rendelő. Már ebben az évben 38,2 milliárd forintot költ a kormány a rendelőintézet eszközparkjának a fejlesztésére, így vásárolnak például egy modern ultrahang-berendezést, egy sebészeti lézert, egy magzati CT-t és más informatikai eszközöket is.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink