hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ónodi: A törődés van a legjobban elkopva az egészségügyben

Ha nem lesznek változások, nem kap pénzt az ágazat, jelezte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

Mint mondta, az hogy a kormány mit gondol az egészségügyi rendszer finanszírozásáról, az márciusban, a jövő évi költségvetés vitájakor kristályosodik ki. De az már most látható, hogy az intézményrendszer GDP arányos költségvetése 1,5-1,6 százalékkal a Visegrádi Négyek átlaga alatt van. Hangsúlyozta, a jelenlegi struktúrában semmilyen összeg nem lenne elegendő, mivel minden pénzt el lehet költeni, de ha nem változtatnak a mostani viszonyrendszereken, akkor reménytelen forrásokat kérni a költségvetésből. Ónodi-Szűcs Zoltán kijelentette, változtatásra szükség van, s ha garanciát tud adni az ágazat arra, hogy nem rendeződik vissza az egészségügy jelenlegi rossz gazdasági állapota, akkor kaphatnak pénzt.

Az államtitkár két elemet említett, melyek megoldást jelenthetnének a mostani helyzetre. Szerinte az egyik az, hogy az ellátórendszerben a költségek nem a betegek igénye szerint alakulnak, hanem azokat a intézményrendszer fenntartása érdekében hozott döntések indokolják. Az államtitkár másik terve az, hogy a már említett, intézmények felett álló kancellária a lakosság igényeinek megfelelően hozza meg a döntéseket és ne a kórházakban történjenek a fontos határozatok.

Az új grémium mondja meg, melyik rendelőben, műtőben, intézményben minek kell történnie ahhoz, hogy a helyi emberek ellátása rendben történjen, hiszen a betegbiztonság a legfontosabb – jegyezte meg az államtitkár. Szerinte a törődés van a legjobban elkopva a jelenlegi egészségügyi rendszerből.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, júliusban születhet meg a jogszabály és már ebben az évben elindulhat az új rendszer, de a lakosság nem biztos, hogy még idén érezheti annak hatásait, olvasható a dehir.hu-n.

További részletek és videó a dehir.hu-n

(forrás: Dehir.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink