hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ha elkészül a vakcina, beadása önkéntes és ingyenes lesz!

"A kijárási korlátozás célja a csoportosulások megszüntetése"

Több európai országban az egészségügyi ellátórendszer már teljesítőképessége határához érkezett; ezt szeretnék Magyarországon elkerülni.

A kijárási korlátozással az a cél, hogy megszüntessék a csoportosulásokat, amelyek a vírus terjedését fokoznák, és akár egy szórakozóhelyen összeverődő fiatalok tovább tudnák terjeszteni a betegséget, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília a fiatalok türelmét is kérve azt mondta: nagy a felelősségük, hiszen ők maguk nagy eséllyel nem súlyosan betegszenek meg - észre sem veszik, hogy elkapták a vírust vagy rendkívül tünetszegényen zajlik náluk a megbetegedés -, viszont szeretteiknek hazaviszik a fertőzést.  A fiatalok kezében lehet most a szülők és a nagyszülők élete, hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: az egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul a napokban, dinamikus emelkedés és exponenciális növekedés jellemzi a járvány terjedését Magyarországon és Európában egyaránt. Több európai országban az egészségügyi ellátórendszer már teljesítőképessége határához érkezett; ezt szeretnék Magyarországon elkerülni.

Kérdésre válaszolva elmondta: ha elkészül a vakcina, a beadása önkéntes és ingyenes lesz, először az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegek és az idősek kapják majd meg. A tisztifőorvos közölte azt is, hogy a járvány kezdete óta 94 916 fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, 3,3 százalékuk egészségügyi dolgozó, ami kedvező adat, sokkal jobb, mint a 10-15 százalékos európai átlag.

 

A rendőrség célirányosan is ellenőrizni fogja a bevezetett védelmi intézkedések betartását, például "csoportképző helyeken", tereken, éjszaka is nyitva tartó boltok környezetében, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf alezredes felidézte: csütörtökön 0 órától éjszakai kijárási korlátozás lépett életbe, ennek értelmében éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén, szálláshelyén tartózkodni. Csak munkavégzés, a munkahelyre közlekedés, onnan hazautazás vagy egészségkárosodással, életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, illetve életvédelmi céllal megengedett éjfél és reggel 5 óra között az utcán tartózkodni. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a korábbi és az új védelmi intézkedések betartását, és szabálytalanság esetén súlyosan szankcionálja a mások egészségét veszélyeztetőket.

Hétfőtől a rendőrség kereskedelmi hatósági jogkört kapott, amely lehetővé teszi az ellenőrzéseket az üzletekben, és akár bezárással is sújthatja azokat a helyeket, amelyek nem tartják be a védelmi szabályokat. Szerdán két kereskedelmi egység üzemeltetőjét részesítették figyelmeztetésben, három üzemeltetőt sújtottak bírsággal, két üzletet pedig bezárattak három napra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink