hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

3D-vel növesztettek új füleket

Kínai kutatók 3D nyomtatással és tenyésztett sejtekkel növesztettek új fület öt gyermeknek. A fiatal páciensek mind kisfülűséggel (microtiával) születtek, írja a 24.hu.

A CNN szerint a csapat tagjai a gyermekek sérült füléből gyűjtöttek be porcsejteket, majd ezekből alkották meg a fül alakú porcokat. Az új fülek 3D nyomtatóval létrehozott modellek alapján készültek. Az EBioMedicine folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakértők azt írják, beavatkozásuk sikeres volt.

A kutatók szerint további lépésekre lesz szükség, hogy az eljárás klinikai gyakorlattá válhasson.

Nem ez volt az első alkalom, amikor hasonló módszerrel igyekeztek kezelni a rendellenességet. 1997-ben például porcsejtekből létrehozott emberi füleket illesztettek egerek hátára.

A kutatók évek óta kísérleteznek azzal, hogy miként hozhatnak létre új formákat az emberekből begyűjtött sejtek segítségével. Tessa Hadlock, a Massachusetts-i Szemészeti és Fül-orr-gégészeti Kórház munkatársa szerint a kínai kísérletben az újdonság az, hogy öt páciensen tesztelték a módszert, az alanyok állapotának változását pedig hosszú időn át nyomon követték, közli a lap.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink