hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Sikerrel tesztelték a bionikus kezet

Sikerrel teszteltek egy tapintást érzékelő bionikus kezet Olaszországban egy nő segítségével, aki 25 éve autóbalesetben vesztette el bal kezét, írja az MTI nyomán az Origo.

Almerina Mascarello fél éven keresztül tesztelte a nemzetközi tudóscsoport által kifejlesztett bionikus kezet, az első olyan, laboratóriumon kívül is viselhető művégtagot, amely érezni képes.

A kutatók 2014-ben alkották meg a bionikus kezet, ám annak érzékelő és számítógépes tartozékai túl nagyok voltak ahhoz, hogy ki lehessen vinni őket a laboratóriumból. Azóta sikerült a teljes szerkezetet egy hátizsákban elhelyezni, így hordozhatóvá vált.

A 3D-s nyomtatóval készített bionikus kéz automatikusan képes felismerni és megfogni tárgyakat.
A nemzetközi kutatócsoportban mérnökök, idegtudósok, sebészek, elektronikai és robotikai szakemberek dolgoztak Olaszországból, Svájcból és Németországból.

A projektben résztvevő Silvestro Micera professzor megjegyezte, hogy a kutatások egyre közelebb visznek az olyan, sci-fikben látott dolgokhoz, mint Luke Skywalker bionikus keze a Star Warsból: egy mindenre alkalmas, teljesen természetes, érzékelőkkel ellátott protézis, amely olyan, mint az emberi kéz.

Almerina fél évig tesztelte magánál a bionikus végtagot, de vissza kellett adnia, mivel ez még csak a prototípus. A tudósok most azon dolgoznak, hogy miniatürizálják a technológiát, és úgy kerüljön majd forgalomba az érzékelni képes bionikus kéz.

(forrás: MTI/Origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink