hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

3D technológia segítheti az orvosi igazságügyi munkát (x)

Háromdimenziós modellalkotó eszközök könnyíthetik meg az igazságügyi orvos szakértők munkáját a helyszíni szemlén és a boncoláskor.

Az iCollWare Kft. olyan high-tech informatikai megoldásokat vonultat fel, melyek az igazságügyi orvos szakértők munkáját segíthetik a szakvéleményük kidolgozásában. Az olyan korszerű technológiák, mint a háromdimenziós szkennelés és feldolgozás hátrányaként a drága berendezéseket, a bonyolult feldolgozást és képzett szakember igényét szokták felhozni. Ezek az ellenérvek egyre inkább cáfolhatóak, a javasolt megoldások elérhetőek a hazai szakértők számára is.

A 3D szkennerek egyre pontosabbak, megbízhatóbbak, olcsóbbak, ugyanakkor könnyen mozgathatók, kezelésük is egyszerű. A berendezések néhány perc alatt részletes, háromdimenziós felvételeket készítenek a helyszínről, tárgyakról akár a milliméternél is nagyobb pontossággal.

Halottszemle során a holttest és környezetének helyzete pontosan dokumentálható, legyen az szabadtéren vagy beltérben. Az előállított háromdimenziós modellt később virtuálisan is bejárhatjuk, hasonlóan mint a számítógépes játékokban. A test felülete, a sérülések vagy akár a sérülést okozó tárgyak is végigpásztázhatóak szkennerrel, és az így előállt modellel további vizsgálatok, szimulációk végezhetőek. A modell alkalmas pontos mérésekre, de komplex elemzésekre, mint például lövedék röppálya számítására vagy vérfolt elemzésre is lehetőséget biztosít.

Boncolás előtt rögzíthető a testfelszín kiinduló állapota, mely utólag is megtekinthető virtuálisan, milliméterre pontosan térben mutatva egy seb felszínét, vágás felületét vagy más elváltozásokat.

A technológia segítségével egy távoli számítógépen is on-line módon vizsgálható a helyszín, a test vagy akár a sérülést okozó tárgy.

A beszkennelt lábnyom körbejárható, tovább vizsgálható

A projekt nem csak a 3D-s technológiák felhasználását vizsgálta, hanem komplex szoftvermegoldásokat is kifejlesztett a szakértők munkájának megkönnyítésére és modernizálására. Ilyen többek között az ügykezelő keretrendszer vagy a táblagépeken használható halottszemle alkalmazás. Utóbbi célja, hogy a helyszínen, mobil eszköz segítségével digitális formában nyilvántartásba vehesse a külsérelmi nyomokat a szemlét végző. A munka során egy profil állomány készül, mely egy valódi 3 dimenziós testen pontosan meg tudja mutatni a sérülések helyét, valamint a készülék segítségével fénykép, videó, feljegyzés, valamint hanganyag fűzhető minden egyes külsérelmi nyomhoz, leírva annak minden jellemzőjét.

Az ügykezelő keretrendszerben gyors és korszerű megoldás az igazságügyi szakértők számára az alapvető ügyviteli feladatok (pl. ügykönyv vezetése, szakértői vélemény elkészítése) ellátására, de a szoftver csoportmunka és elektronikus kapcsolattartási szolgáltatásokat is kínál. Egy-egy szakmai területre specializált modulokkal is bővíthető a rendszer, így többek között szövettani, toxikológiai, boncolási vagy akár DNS vizsgálatokkal kapcsolatos nyilvántartások vezethetőek, eredmények rögzíthetőek illetve oszthatóak meg elektronikusan.

Minden egy táblán

A technológia működését élőben is láthatják a június 18-án megrendezésre kerülő, nyilvános szakmai nyílt napon, melyről a projekt honlapján (www.icollware.com) tájékozódhatnak.

(forrás: iCollWare Kft)
hirdetés

Könyveink