hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

37 nem kívánt terhesség egy mobilapp miatt

Botrány alakult ki a Natural Cycles nevű születésszabályzó mobilapp körül, miután Svédországban 37 abortuszon átesett nő jelentette a készítőknek: hiába használták az app útmutatásait, teherbe estek, írja a 24.hu.

Az alkalmazás elsőként kapott minősítést Európában, és hivatalos fogamzásgátló megoldásnak számít, világszerte 700 ezer nő használja.

A szolgáltatást egy fizikus házaspár tervezte, és egy összetett matematikai algoritmus határozza meg a felhasználó jellemzői alapján, hogy mely napok azok, amikor kockázatos szexelnie, gyakorlatilag a jól ismert naptármódszeren az alapja. Ehhez rengeteg tényezőt vesz figyelembe, köztük a testhőmérsékletet, a menstruációs ciklusok gyakoriságát, majd piros és zöld napokkal jelöli, hogy mikor nagyobb és kisebb az esély a fogantatásra.

A fejlesztők szerint a háromtucatnyi nem kívánt eset nem magas szám ahhoz képest, hogy milyen sokan használják az appot, és hogy amúgy mennyire nagy hatékonysággal dolgozik.

A svéd gyógyszerengedélyezési-hatóság (MPA) szóvivője szerint már elindították a panaszok vizsgálatát, de még a korai szakaszban járnak, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!