2022. január. 25., kedd - Pál.
hirdetés

 

2023-tól tesztelhetik a hazai koronavírus elleni készítményt

Várhatóan 2023 elején kezdődhet a magyar fejlesztésű koronavírus elleni készítmény klinikai tesztelése, tájékoztatta az InfoRádiót az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kacskovics Imre immunológus.

"Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek újak, olyan értelemben, hogy szerintünk szabadalmaztathatóak, és ezekről a molekulákról, hatóanyagokról sikerült a nyáron kimutatnunk, hogy megakadályozza a vírust abban, hogy megfertőzze a sejteket. Jelenleg zajlanak azok az állatkísérletek, amelyek azt hivatottak megvizsgálni, hogy az állatokat megvédi-e a fertőzéstől és a betegségtől. Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy ezek a kísérletek sikeresek lesznek és ki tudjuk választani azt a molekulát, amelyet továbbviszünk a gyógyszerfejlesztés útján", fejtette ki Kacskovics Imre.

A toxikológiai fázist egy éves időszakra teszi Kacskovics Imre, aki szerint "egy antitesthez hasonlít ez a gyógyszer, megelőzésre is használható. A védelem általa nagyon hamar kialakul, 6-10 óra után, a védelem pedig 3-4 hónapig is kitarthat.

Mindez azonban kiegészítő védekezési forma lehet a már létező védőoltások mellett, a gyengébb immunrendszerűek számára.

A gyógyszer biologikum, nagy molekolájú fehérje, amelyet Magyarországon kizárólag a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzemében lehet majd előállítani. Intravénás vagy orrsprays változatban lehet majd hozzáférhető, de Kacskovics jelenlegi feltevése szerint inkább oltásként lesz elérhető.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink