hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

150 ezer forint állami ingyenpénz a tét

Komoly rohamra, azaz jelentős összegű egyéni befizetésekre számítanak önkéntes pénztárak, mondta a Portfoliónak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke.

A jövőjükre nyugdíj- és egészségpénztárakkal takarékoskodóknak az év vége kiemelten fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt. Az év vége a befizetések időszaka, most indul a roham az adókedvezmények maximalizálásáért.

Pontosan ez a helyzet. Az adókedvezményt az idei évtől már nem csak egyéni, hanem a munkáltatói befizetések után is igénybe lehet venni. Egyre többek számára aktuális és fontos tényező az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehető legjobb kihasználása. Novemberben és decemberben a pénztári tagság így különösen aktív, ugyanis az év végéig pénztári számlákra érkező befizetésekkel maximalizálható ez az adókedvezmény, ami már pár hónap múlva, jövő tavasszal tovább gyarapíthatja pénztári megtakarításukat. Emiatt nem is lennék meglepve, ha idén a korábbi években tapasztaltnál is többen fizetnének be a pénztárakba. Egyszerűen nem éri meg kimaradni.

A Pénztárszövetség minden alkalommal hangsúlyozza a munkáltatók szerepének fontosságát az öngondoskodásban. Úgy tűnik, hogy részvételük ugyanakkor egyre csökken.

Tény, hogy az idei évtől érvényes adózási szabályok visszavetették a munkáltatói befizetéseket mind a nyugdíj- mind pedig az egészségpénztárak esetében. Pedig a munkáltatók felelőssége és hozzájárulása nagyon lényeges, sok alkalmazott csak a segítségükkel képes belevágni a pénztári takarékoskodásba. Az egészségpénztáraknál sajnos idén komolyan csökkent a munkáltatói befizetések összege, pedig ott is szükség lenne a bővülésre. Ráadásul mindez a munkaadóknak is megérné. A pénztári juttatás segít a munkaerő-megtartásban, a dolgozók egészségmegőrzésében, jövőre való felkészülésében miközben építi a vállalati brandet és növeli a lojalitást is.

Bár ma már egyre többen vannak, akik már tudatosan járulnak hozzá, hogy munkavállalói takarékoskodjanak az egészségmegőrzésük és a kedvezőbb nyugdíjaskori anyagi helyzetük megteremtése érdekében, az öngondoskodási piacon és a pénztáraknál bőven van lehetőség a fejlődésre. A megtakarítások világából ma hiányzó fiatal munkavállalók megszólítása, tudatos előtakarékosságba való bevezetése például leghatékonyabban a munkaadókon keresztül történhetne. Ehhez az állam, a munkáltatók és a munkavállalók szoros együttműködésére van szükség.

A tavalyi gyengébb év után úgy tűnik, hogy idén a hozamok is nagyon jól alakulnak. Milyen jövő előtt állnak a pénztárak?

Továbbra is biztosan állíthatjuk, hogy a pénztárakon keresztül történő takarékoskodás az egyik legjobb alternatívát jelenti a jövőjükről és az egészségükről gondoskodó embereknek. Akiknek egyébként kutatásaink szerint jelentős része szorong a jövő miatt, az időskori anyagi nehézségektől például minden második ember fél. Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze ötödének van elképzelése, terve a jövőjéről, nyugdíjas éveiről. Nagyon beszédes, és sajnos elkeserítő tény, hogy a nyugdíjas korra történő felkészülés még a közvetlen nyugdíj előtt álló korosztály számára sem a legfontosabbnak jelölt megtakarítási célkitűzés.

A teljes cikk

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink