hirdetés
2022. augusztus. 14., vasárnap - Marcell.

Gyulladásos bélbetegség és demencia

Egy taiwani népességi alapú nagy vizsgálat szerint gyulladásos bélbetegségekben jelentősen megemelkedik a demencia – különösen az Alzheimer-kór – kockázata, írja az OTSZ Online.

hirdetés

A Gut c. folyóiratban június 23-án online megjelent tanulmányban a kutatás vezetője, dr. Bing Zhang (Division of Gastroenterology, University of California, San Francisco (UCSF) és munkatársai leírják, hogy a gyulladásos bélbetegségekhez (IBD, inflammatory bowel disease) a bélrendszer diszbiózisa és rendszerszintű gyulladás társul, ami az agyban neuroinflammatorikus változásokat és oxidativ stresszt válthat ki, de „nem tudjuk, hogy az IBD milyen mechanizmusokon keresztül vesz részt a demencia keletkezésében. Az IBD és a demencia között általuk megfigyelt összefüggés miatt arra hívják fel a kollegák figyelmét, hogy a fordítsanak gondot a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek neurokognitív állapotának megfigyelésére is

A taiwani egészségbiztosítási adatbázisból 1742, colitis ulcerosával vagy Crohn-betegséggel diagnosztizált, 45 évnél idősebb IBD-s beteg adatát emelték ki. Nemben, egészségügyi helyzetben és a demencia kockázatával összefüggő kísérő betegségekben megfelelő 17.420 nem IBD-s személy adatait választották kontrollnak. A 16 évnyi követés során az IBD-s betegeknél csaknem négyszeresére emelkedett a demencia diagnózis előfordulása (5,5% vs 1,4%, P<0,001), ráadásul esetükben a demencia fiatalabb korban jelentkezett (átlag 76,2 év vs 83,5 év). Sok egyéb tényezővel (pl. életkor, egyéb betegségek, stb.) történt korrekció után arra jutottak, hogy az IBD-s betegekben összességében több mint kétszeresére nőtt a demencia kockázata (HR: 2,54, 95%CI 1,91-3,37). Az IBD melletti demencia kialakulásának kockázata nem különbözött a férfiak és a nők között és nem befolyásolta a gyulladásos bélbetegség fajtája sem, ugyanakkora volt colitis ulcerosában, mint Crohn betegségben, viszont minél hosszabb ideje állt fenn IBD, annál nagyobb volt a demencia (ezen belül is az Alzheimer-kór) kockázata.

Ezek az eredmények a szerzők szerint arra utalnak, hogy a demencia keletkezésében szerepet kap a bél-agy tengely: IBD-ben a bélnyálkahártya védő szerepének megszakadása és a mikrobiom egyensúlyvesztése miatt a bél mikróbáiból neurotoxikus anyagok kerülnek a központi idegrendszerbe.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés