hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Ismeretlen tárgyat észleltek az asztronauták

Visszatért a Discovery

Hét asztronautával a fedélzetén sikeresen leszállt szombaton a Discovery amerikai űrrepülőgép a floridai Kennedy Űrközpontban.

A Discovery mostani küldetésének legfontosabb feladata az volt, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) burkán külső szereléssel elhelyezzék a japán gyártmányú, 11 méter hosszú Kibo (Remény) kutatómodul legnagyobb elemét. A modult a soron következő repülések alkalmával építik ki teljes egészében.

A Discovery június 2-án érkezett meg az űrállomáshoz, hat férfi és egy női asztronautával, akik csatlakoztak az ISS háromfős személyzetéhez. Az űrhajósok egyebek között olyan alkatrészt is vittek magukkal, amellyel kijavíthatták az ISS egyetlen űrillemhelyét, ami két héttel korábban elromlott.A Discovery legénységének egyik tagja, az amerikai Greg Chamitoff a Nemzetközi Űrállomáson maradt, felváltva az ugyancsak amerikai Garrett Reismant, aki három hónap után tért vissza a Földre.

Korábban ismeretlen eredetű repülőtárgyra és egy kidudorodásra lettek figyelmesek a Discovery amerikai űrrepülőgép asztronautái. Az amerikai űrkutatási hivatal beszámolója szerint a leszállásra készülő legénység tagjai az utolsó ellenőrző vizsgálatok során azt vették észre, hogy egy 30-45 centiméter hosszú négyszögletes tárgy úszik hajójuk hátsó része felől a jobbszárny felé. Később pedig az ugyancsak az űrsikló hátsó részén lévő függőleges vezérsík baloldalán egy kidudorodást pillantottak meg. Mindkét jelenségről video- és fényképfelvételeket készítettek, és azokat hazaküldték a földi irányításnak. A NASA mérnökei egyelőre nem találnak magyarázatot a két jelenségre.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink