hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Vércukorszint-mérés nyálmintából

Nincs szükség szúrásra: kényelmesebben használható vércukormérőt fejlesztett ki egy szaúd-arábiai egyetem, írja az OTSZ Online.

A Biosensors and Bioelectronics folyóiratban jelent meg a Szaúd-Arábia egyik tengerparti városában, Thuwalban működő King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) mérnökeinek közleménye, amelyben egy nyál alapú vércukormérő szenzort írnak le. A cukorbetegek hagyományosan olyan eszközökkel figyelik vércukorszintjüket, amelyekhez naponta többször is meg kell szúrniuk ujjbegyüket, majd a vércukorszint-mérő a vércseppet elemzi. Újabban a beültetett érzékelők folyamatos glükózszint-monitorozást biztosítanak kellemetlen szúrások nélkül, de ezek az eszközök alacsonyabb glükózszintek esetén kevésbé pontosak, és gyermekek számára egyelőre nem engedélyezettek. A glükózszint monitorozásának kényelmesebb módja lehet a nyál vizsgálata, amely korrelál ugyan a vércukorszinttel, viszont a nyálban a glükóz koncentrációja sokkal alacsonyabb, mint a vérben, ami kifinomult laboratóriumi berendezések nélkül jelentősen megnehezíti a pontos mérést.

A KAUST mérnökei a most megjelent cikkben egy vékonyréteg-tranzisztoron alapuló, rendkívül érzékeny glükózérzékelőt hoztak létre. Abhinav Sharma, a cikk első szerzője szerint “ezek a kicsi, könnyű eszközök alkalmasak lehetnek a tömeggyártásra, mint olcsó, eldobható érzékelők. Egy könnyen használható, nem invazív glükózmérésre alkalmas, nyálat használó eszköz a betegek millióinak életét könnyíthetné meg világszerte".

A kutatók olyan emberi nyálmintákkal tesztelték készüléküket, amelyekhez különböző mennyiségű glükózt adtak, és olyan önkéntesek nyálát is elemezték, akik a tesztek elvégzése előtt éheztek (a nyálban lévő glükózszint nem feltétlenül korrelál a vércukorszintekkel közvetlenül étkezés után). Megállapították, hogy a készülék kevesebb mint egy perc alatt pontos méréseket volt képes végezni a glükózkoncentrációk széles skáláján.

A kutatócsoport most olyan tranzisztoros érzékelők sorát fejleszti, amelyek egyszerre több anyagcsereterméket is ki tudnának mutatni a nyálmintákból.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink