hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

 

Új szkizofréniagéneket azonosítottak

A tudósok két új gént azonosítottak, amelyek a szkizofréniához kapcsolódnak, közölte az OTSZ Online.

A géneket metaanalízissel azonosították, melynek során 35 828 szkizofréniás ember génszekvenciáját hasonlították össze 107 877 egészséges személy génszekvenciájával.

A munka egy tavaly közzétett tanulmányra épül, amelyben 10 olyan gént nevesítettek, amelyek ritka változatai közvetlenül kapcsolatot mutatnak a szkizofrénia kockázatával. A cikk szerzői által azonosított új gének, az SRRM2 és AKAP11 a gének fehérjekódoló szekvenciáit megrövidítő protein-csonkító variánsokat (protein-truncating variants, PTV genetic variants) tartalmaznak, amelyek a kutatók szerint egyes betegeknél szkizofrénia okozói lehetnek.

Korábbi tanulmányok szerint a szkizofrénia genetikai architektúráját a gyakori egynukleotid polimorfizmusok, a kópiaszám-variánsok és a ritka PTV-k befolyásolhatják. A pszichiátriai betegségek genetikai vizsgálatára hozták létre 2007-ben a világ több száz intézményének kutatói a Psychiatric Genomics Consortiumot.  A metaanalízis két új, a szkizofréniához kapcsolódó gént tárt fel, az SRRM2-t és az AKAP11-et. Egy harmadik gént, a PCLO-t korábbi vizsgálatok már kapcsolatba hozták a szkizofréniában, de a kutatók azt mutatták ki, hogy a szkizofrénia mellett az autizmus kockázatát is növeli.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink