hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Új módszer született a taktilis ingerek közvetítésére

Ugyan napjainkban már léteznek a taktilis ingerek közvetítésére szolgáló, kísérleti rendszerek, ezek jellemzően túlságosan nagyok és kényelmetlenek.

A dél-koreai Elektronikai és Távközlési Kutatóintézet (ETRI) mérnökei piezoelektromos anyagokból ugyanakkor nemrég létrehoztak egy hasonló célú eszközt, amely az elődjeinél sokkal légiesebb és komfortosabb. Az új találmányt a felhasználók domináns kezére kell felhúzni, írja a New Atlas nyomán a GyártásÍTrend.

A koncepció szerint a taktilis jeleket továbbító és az azokat fogadó személynek is viselnie kell egy példányt a szerkezetből.

A prototípus egy áramköri lapból, valamint egy rugalmas, 1 milliméter vastag piezoelektromos elemből áll. Míg az előbbi kártyát a kéz hátuljára kell felragasztani, a piezoelektromos komponens rendeltetési helye a felhasználó mutatóujjának begye. A két elemet egy speciális kábel köti össze egymással.

A piezoelektromos anyagokról tudni kell, hogy mechanikai igénybevétel vagy rezgés hatására elektromos áramot termelnek. Ennek a jelenségnek köszönhetően, amikor az új készüléket viselő felhasználó egy textúrált felületen végighúzza a mutatóujját, a folyamat közben ébredő vibráció elektromos jelekké alakul, és vezeték nélküli közvetítéssel a taktilis információ már ilyen szignálok formájában jut el a címzetthez.

 
A taktilis ingert közvetítő (és fogadó) eszköz (Forrás: ETRI / GyártásTrend)

 

Ennél a pontnál már a piezoelektromos anyagok egyik másik adottsága hasznosul, jelesül, hogy elektromos áram hatására vibrálásba fognak. Mindennek köszönhetően, amikor a fogadó félhez eljutnak a szignálok, az ujjbegye rezegni kezd, és így állítólag a feladóéval azonos taktilis élményben részesül.

Az eddigi tesztek során a rendszer a pamut, a poliészter és a spandex felületei, egyes dombornyomott feliratok, valamint az ujjbegyeken gördülő műanyagrudak által keltett taktilis ingereket is kommunikálni tudta. A jeleket Bluetooth-kapcsolaton keresztül 15 méteres távolságra mindössze 1,55 ezredmásodperces késleltetéssel tudta átküldeni,  és a fogadott szignálok körülbelül 97 százalékban egyeztek meg az útra bocsátott információval.

A terveik szerint a kutatók finomítani fogják a technológiát, ami magában foglalhatja az érzékenység javítását, sőt, idővel akár a hideg és meleg érzetének teleportálását is.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink