hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Új módszer a sérült tüdőszövetek rehabilitációjára

Az OTSZ Online szerint a tüdőtágulás, a tüdőfibrózis és a COVID-19 következményeinek gyógyításában segíthet az új immunszuppresszió nélküli eljárás.

 

A Boston University és a Boston Medical Center által működtetett Center for Regenerative Medicine (CReM) kutatói a Cell Stem Cell folyóiratban két tanulmányt is közöltek, amelyekben egy új megközelítést ismertetnek a mesterséges sejtek sérült tüdőszövetekbe történő beültetésére. Ezek az eredmények a tüdőbetegségek, például a tüdőtágulás (emphysema), a tüdőfibrózis és a COVID-19 kezelésének új módszereihez vezethetnek. A két tanulmány, amely a tüdő őssejtek génszerkesztési módszereinek leírását és a sérült tüdőbe immunszuppresszió nélkül történő transzplantációjának módszereit foglalja össze.

A kutatók úgy vélik, hogy a tüdő ős- és progenitor sejtjeinek helyreállítása a légutakban és az alveolusokban a pluripotens őssejtekből létrehozott sejtek segítségével áttörő jelentőségű felfedezés, amely számos ígéretes kilátással jár a sérüléssel, degenerációval vagy mutációval járó tüdőbetegségek jövőbeli kezelésében.

Az olyan genetikai eredetű tüdőbetegségekben szenvedők esetében, mint például a cisztás fibrózis és a primer ciliáris diszkinézia (PCD), lehetőség van az iPSC-k laboratóriumban elvégzett génmódosítására a transzplantáció előtt, ami azt jelenti, hogy az újonnan beültetett sejtekben korrigálják a betegségben megfigyelhető génmutációt, és egészséges sejtek beültetését követően a továbbiakban már ilyenek fognak képződni a szervezetben. "Mivel pedig ezek a sejtek a beteg saját sejtjei lesznek, amelyek csak a korrigált génben különböznek, elméletileg nem kellene kilökődniük a betegbe történő visszaültetés után, így elkerülhető lenne az immunszuppresszió, ahogyan azt a két koncepciót bizonyító transzplantációs vizsgálatunkban immunkompetens kísérleti modellszervezetekben bebizonyítottuk".

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink