hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Új megközelítés a progresszív szupranukleáris parézis kezelésében

A progresszív szupranukleáris parézis kezelésének új kettős megközelítése, az RNS-alapú tau-gátlás akár Alzheimer-kórban is használható terápiás módszer lehet, írja az OTSZ Online.

Június 24-én jelent meg az Acta Neuropathologica folyóiratban a University of Toronto kutatóinak cikke, amelyben a szerzők egy kettős hatásmechanizmusú terápiás megközelítést ismertetnek a ritka neurodegeneratív betegség, a progresszív szupranukleáris parézis (PSP) kezelésében.

A progresszív szupranukleáris parézis (PSP) egy ritka neurodegeneratív betegség, melyet gyakran tévesen Parkinson-kórként diagnosztizálnak, mivel a tünetei hasonlóak. Ritka előfordulása miatt a PSP jobbára ismeretlen a nagyközönség számára. A betegség egyensúly-, mozgás-, látás-, beszéd- és nyelési problémákat okoz. A PSP-t nevezik még progresszív szupranukleáris bénulásnak, progresszív szupranukleáris ophtalmoplegiának, Steele-Richardson-Olszewski-szindrómának vagy Steele-Richardson-Olszewski-betegségnek is. Ritka kórkép, becslések szerint 100 000 főből 3-6 embert érint, bár valószínűleg vannak olyan betegek is, akik valamilyen más, téves diagnózist kaptak, mivel a kezdeti stádiumban könnyen összetéveszthető a betegség a Parkinson-kórral vagy az Alzheimer-kórral. A PSP bizonyos génváltozásokhoz köthető, de ezek a genetikai hibák nem öröklődőek, így a PSP-beteg családtagjainál nagyon alacsony a betegség kockázata. A PSP tünetei általában 60 éves kor körül jelentkeznek, és a betegek többsége férfi.

A mostani tanulmány azt sugallja, hogy a betegség kialakulásának két kulcsfontosságú mechanizmusát célzó, kétirányú megközelítés hatékonyabb lehet a jelenlegi módszereknél.

"Ez a tanulmány egy új módszertan segítségével kimutatta, hogy a gliasejtek - a támasztó- és tápláló agyszövetek - maguk is képesek tau fehérjét termelni és megbetegedni anélkül, hogy az idegsejtekből felvennék a taut. Ezért a gliasejtek sokkal fontosabbak a betegségek patogenezisében, mint azt korábban feltételezték", mondta Kovács Gábor, a Tanz Center kutatója, a Temerini Orvostudományi Kar laboratóriumi orvostudományi és patobiológiai tanszékének professzora. "Eredményeink arra is rávilágítanak, hogy a tau RNS-expressziója, így a tau termelése végig fennmarad a betegség során, és folyamatos tau-ellátást biztosít, amit a terápiafejlesztés során szem előtt kell tartani."

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink