hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

 

Tudomány

Új mechanizmusú rákellenes szer

A ráksejtek olyan gyorsan szaporodnak, hogy ereik gyakran nem tudnak lépést tartani velük, és ezért a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Ilyenkor anyagcseréjük megváltozik: a szükséges energiát olyan eljárással termelik, amely kevés oxigént, de sok cukrot igényel.
Az Ohio State University és a Richard J. Solove Research Institute kutatói olyan kísérleti szert fejlesztettek ki, amely megfosztja a ráksejteket cukorellátásuktól, és ezért „öngyilkosságukhoz” vezet.
 
Az  OSU-CG12-nek nevezett szer a rákellenes anyagok egy új csoportjának első példája, az energiakorlátozó mimetikus anyagoké. Leírása nemrég jelent meg a Journal of Biological Chemistry-ben; a kutatás vezetője Ching-Shih Chen, az orvosi kémia, a belgyógyászat és az urológia professzora volt. A professzor elmondta, hogy vizsgálatukkal igazolták, hogy az OSU-CG12 az energiakorlátozás révén pusztítja el a ráksejteket. Ezt egyrészt azért tartja fontosnak, mert bebizonyosodott, hogy lehetséges energiakorlátozó anyagokat előállítani, másrészt izgalmas lehetőség, hogy az ilyen szerek jó hatást fejthetnek ki más betegségekben, például metabolikus szindrómában, cukorbetegségben, kardiovaszkuláris betegségekben és elhízásban is.
 
Az energiakorlátozó szerek hasonló elváltozásokat hoznak létre a ráksejtekben, mint legfőbb energiaforrásuknak, a cukornak a hiánya. Chen és munkatársai a ciglitazon nevű gyógyszerből indultak ki, amelyet mások korábban a 2-es típusú diabétesz kezelésére fejlesztettek ki, de laboratóriumi vizsgálatok szerint kisfokú rákellenes hatással is rendelkezett. A ciglitazon antidiabetikus hatását a PPAR-gamma nevű fehérje és több gén aktiválása útján fejti ki, és azt gondolták, hogy ugyanez a mechanizmus felelős a rákellenes hatásért is. Az új kutatás azonban kimutatta, hogy ez az aktivitás más módon, az energiakorlátozás révén érvényesül.
 
A rákellenes hatás erősítése céljából a kutatók megváltoztatták a ciglitazon molekula szerkezetét, így hozták létre az OSU-CG12-t. Prosztata- és emlőrák sejtvonalakat alkalmazva kimutatták, hogy az új szer tízszer olyan hatékonyan pusztítja el a ráksejteket, mint a ciglitazon vagy a reszveratrol (utóbbi természetes anyag, amely a szőlőben és vörösborban található, és szintén energiakorlátozás felelős rákellenes aktivitásáért). Kimutatták azt is, hogy az OSU-CG12 egyrészt megakadályozza, hogy a cukor bejusson a ráksejtekbe, másrészt blokkolja a cukor lebontását is. Az energiahiányos állapot következtében a ráksejtek önmagukat kezdik emészteni (autofágia), és ez, együtt más biokémiai folyamatokkal a sejt halálához, apoptózishoz vezet.
 
Amint az Ohio State University Medical Center közölte, Chen és munkatársai most azt tervezik, hogy tovább módosítják az OSU-CG12-t, hogy még hatásosabb legyen, emellett más betegségekben is – kardiovaszkuláris elváltozásokban és Alzheimer-kórban – ki akarják próbálni a szert.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink