hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Új kutatócsoport jön létre az agydaganat vizsgálatára

A glioblasztóma tanulmányozására hoz létre kutatócsoportot Kaszás Attila neurobiológus, a Magyar Kutatási Hálózat Hazahívó programjában, tájékoztatott a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében megalakuló új kutatócsoport célja az egyik legagresszívebb agydaganat, a glioblasztóma és annak egyik súlyos szövődménye, a tumorral kapcsolt epilepszia kutatása és lehetséges kezelése a külföldön kidolgozott módszerek segítségével.

A magyar neurobiológus több franciaországi kutatóintézetben szerzett tapasztalatot a képalkotó, elektrofiziológiai és neurotechnológiai módszerek ötvözésében.

Az általa hazahozott neurotechnológia alkalmazásával Kaszás Attila célja a glioblasztóma többszintű megfigyelése, emellett a különleges stimulációs protokoll segítségével a tumor növekedésének csökkentése, valamint a tumor mikrokörnyezetének módosításával a tumorhoz kötött kóros epileptikus aktivitás befolyásolása.

A franciaországi kutatócsoportokkal való szoros együttműködés révén az új kutatócsoport "újabb szállal köti be a HUN-REN TTK-t az európai tudományos vérkeringésbe".

A HUN-REN által 2023-ban első alkalommal meghirdetett Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programban a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezik Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítson és megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt tudományos projektjét.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink