hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Új kutatás: ne palackos vizet igyon!

A boltokban kapható palackozott víz a korábban becsültnél 10-100-szor több műanyagdarabot tartalmazhat – derül ki a Columbia Egyetem kutatóinak új tanulmányából, melyet a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tettek közzé, s amelyet a hvg.hu szemléz.

Az új tanulmány szerint – amely az Egyesült Államokban árult ásványvizeket vizsgálta, de nem árulta el, pontosan melyik márkákat, csak annyit, hogy a legnépszerűbbeket – egy liter víz átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmazott, összeségében hétféle műanyagból. Ezeknek 90 százaléka nanorészecske volt – számolt be a CNN nyomán a lap. Ráadásul a helyzet rosszabb is lehet, hiszen Beizhan Yan, a Columbia Egyetem professzora elárulta: a vizsgált vízben további „szervetlen nanorészecskék, szerves részecskék és néhány további műanyagrészecske is lehetett, amelyek nem tartoztak az általunk vizsgált hét fő műanyagtípus közé".

A pennsylvaniai Erie-ben található Penn State Behrend fenntarthatósági igazgatója a kutatást kommentálva úgy fogalmazott, hogy az újra megerősítette azt a régóta hangoztatott elvet, miszerint a csapvizet is üvegből vagy rozsdamentes acélból készült edényekből kell inni, hogy csökkentsük a kitettséget. Sherri Mason szerint a vegyi anyagok eljuthatnak a májba, a vesébe és az agyba, sőt, akár a méhlepényen is átjuthatnak, és a születendő gyermekbe is belekerülhetnek. Ezt a tanulmányban részt vevő Phoebe Stapleton, a Rutgers Egyetem Ernest Mario Gyógyszerészeti Karának toxikológiai docense is megerősítette.

A teljes információ

Sasin Tipchai képe a Pixabay-en
Sasin Tipchai képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink